Na uživatele koloběžek, zejména elektrických se v minulých dnech zaměřili prostějovští strážníci. Cílem akce bylo vnést mezi uživatele stále populárnějšího dopravního prostředku povědomí o pravidlech bezpečné jízdy.

 

„Bohužel řada uživatelů koloběžek porušuje dopravní předpisy a nezná ani základní zásady bezpečné jízdy, což může být nebezpečné nejen pro ně, ale i pro ostatní účastníky provozu,“ konstatovala Tereza Greplová, vedoucí prevence kriminalisty Městské policie Prostějov. „Například neví, že na koloběžce smí jezdit pouze samostatně, nesmí jet po chodníku, přes přechod pro chodce nebo to, že do osmnácti let musí mít osoba pohybující se na koloběžce nasazenou a řádně upevněnou přilbu na hlavě. V mnoha případech jezdci na koloběžkách jezdí se sluchátky v uších, čímž mohou ohrozit nejen sebe, ale i ostatní účastníky silničního provozu, jelikož pořádně neslyší, co se kolem nich děje,“ shrnula možné prohřešky Greplová.

Podle jejich slov je hlavní nevýhodou koloběžek, že nejsou slyšet, přitom jezdí poměrně vysokou rychlostí. Preventivní akce proto budou strážníci provádět častěji.