Po období sucha, kdy měli hasiči plné ruce práce s různými živly včetně ohně, museli během posledních dvou víkendů do akce skrz mohutnější deště a bouřky,

„Řešili jsme především následky zatopení, kde voda ohrožovala obydlí a musela být odčerpána,“ potvrdil Večerníku jeden ze členů sboru. Vydatné srážky provázející celý kraj dvakrát po sobě od pátku do neděle si vyžádaly desítky výjezdů. Naštěstí se vše obešlo bez větších škod a ztrát na životech.

V sobotu 20. srpna šlo o šest zásahů nejen profesionálních, ale také dobrovolných jednotek hasičů. V Jesenci se dostala voda z polí až do zahrad, které zaplavila stejně jako místní přilehlou komunikaci. Hrozilo tak zaplavení nemovitostí, ke kterému naštěstí nedošlo. V nedalekém Dzbelu zase v důsledku prudkého lijáku velké množství vody utrhlo část břehu a rozbahněná zemina z pole zaplavila místní komunikaci. Hasiči tak museli následky odklidit. Podobná situace nastala také v Ludmírově s následnou spoustou odklízení a čištění.

O den později se nejsilnější srážky přehnaly Jesenickem, kde musela jednotka hasičů vyčerpat vodu z jednoho rodinného domu ve Staré Červené Vodě.

Silně stoupaly také hladiny řek. V nedalekém okolí to byla například Romže, která u Běleckého Mlýna dosáhla druhého povodňového stupně neboli stavu pohotovosti, kdy nad řekou musel být prováděn dohled. Naštěstí ale déšť včas ustal, stejně tomu bylo opět i na Jesenicku, kde hasiči monitorovali okolí Velké Kraše a kontrolovali také nedaleký tábor.

Voda se nejen Prostějovskem prohnala i v z pátku 26, na sobotu 27. srpna, pršelo de facto celý uplynulý víkend. Večerník o aktuálních událostech informuje na straně 3 dnešního vydání.