Ve městě oblíbené sdílení kol bude cyklistům k dispozici i v následujících letech. Novinkou však bude  provozovatel této služby. Ten dosavadní, německá firma nextbike Czech republic s.r..o., kterou v tuzemsku zastupuje i hokejový boss Jaroslav Luňák, totiž výběrové řízení prohrála.

O provozování systému veřejného sdílení jízdních kol se v letech 2023 a 2024 postará firma REKOLA Bikesharing Praha. Na svém úterním jednání o tom rozhodli radní města Prostějova. Stalo se tak po výběrovém řízení na koncesi malého rozsahu. „Předmětem je poskytování služeb - provozování systému veřejného sdílení jízdních kol. Součástí je i provozování aplikace podporující provoz systému vypůjčování kol dodavatelem, který bude vlastníkem sdílených jízdních kol. Celkem se bude jednat o sdílené užívání 140 jízdních kol v každém okamžiku a provozování nejméně 40 míst určených pro vypůjčování a vracení kol, neboli stanovišť. Každé kolo bude viditelně zřetelně označeno znakem a názvem města Prostějova,“ prozradil první náměstek primátora pro oblast správy a údržby majetku města Jiří Pospíšil (PéVéčko) s tím, že zadavatel obdržel v zadávacím řízení dvě nabídky. Ty byly hodnoceny na základě ekonomické výhodnosti. Ta druhá, jak už bylo zmíněno, byla od dosavadního provozovatele, olomoucké firmy nextbike. V ní jsou jednateli kategorie A bývalí hokejisté Lukáš Luňák a Tomáš Karpov, společníkem je mj. firma Olpran, kterou vlastní šéf prostějovských Jestřábů Jaroslav Luňák.

„Smlouva o provozování bikesharingu ve městě Prostějově bude uzavřena na dobu určitou dvou let a to od ledna 2023 do konce roku následujícího. Provoz veřejného sdílení jízdních kol bude každoročně spuštěn v období od března do prosince,“ doplnil Pospíšil.