Spojení příjemného mezilidského setkání s poznáním kusu vlastní historie přineslo odhalení pamětní desky všem obyvatelům Sprachinsel Deutsch Brodek. K tomu došlo v neděli 14. srpna u hřbitova v Brodku u Konice a setkalo se až s nečekaným zájmem místních. Následovala hojně navštívená prohlídka zdejšího muzea, které se ohlíží za dramatickou historií obce i jejího okolí. Stalo se tak u příležitosti prvního roku jeho existence.

Pokojné dlouholeté soužití Čechů a Němců v Brodku u Konice, Dešné, Labuticích, Lhotě u Konice, Runářově a Skřípově zásadním způsobem narušila až druhá světová válka. Vše završil poválečný odsun Němců. Ten rozhodně neprobíhal právě v rukavičkách a osudově zasáhl do života celých rodin. „Brodek u Konice muselo opustit celkem 959 osob. S sebou si tito lidé mohli vzít pouze osobní věci o hmotnosti maximálně 70 kilogramů a 500 říšských marek. Vše ostatní museli zabalit a odevzdat ve sběrných táborech. Své domy museli zamknout a klíče odevzdat při nástupu do transportu. Někteří z nich ani neměli čas se na dlouhou cestu připravit,“ ohlédla se krátce před odhalením pamětní desky do historie Simona Hedbávná a zároveň poděkovala všem, kteří se na zřízení pamětní desky podíleli.

Následně kroky desítek přítomných zamířily do muzea, jež před rokem vzniklo v bývalé stodole rodinného domu v Brodku u Konice číslo popisné 252. Pozoruhodným místem je pak provedl sám majitel, který poutavě odhalil zejména pohnuté lidské osudy zakleté ve vystavených exponátech. „Po odsunu Němců začali opouštěné domy obydlovat lidé z blízkého okolí jako například z Jednova či Suchdolu. I díky tomu sem na rozdíl od pohraničí přišli lidé, kteří měli k tomuto místu nějaký vztah a podle toho se zde také chovali,“ upozornil mimo jiné Vlastimil Slepánek.

Kdokoliv bude chtít muzeum navštívit, může jeho správce kontaktovat na telefonním čísle 776 652 900. O prázdninách je otevřeno nepřetržitě, od září to bude pouze odpoledne a o víkendech.