V průběhu sezóny sice dvě české tenisové stálice nijak zvlášť nezářily, přesto na posledním grandslamu sezóny jako jediné postoupily do druhého týdne US Open. Přes třetí kolo se dostala Petra Kvitová i Karolína Plíšková, obě bývalé dlouholeté hráčky TK Agrofert.

V New Yorku Kvitová odehrála další úžasný zápas své úspěšné kariéry ve 3. kole proti Gabrině Muguruzaové ze Španělska. V závěru třetí sady za stavu 5:6 odvrátila dva mečboly soupeřky a vynutila si super tie-break, v něm sama využila čtvrtou příležitost k ukončení střetnutí a postoupila do osmifinále. „Utkání mě úplně vyšťavilo. V závěru zápasu jsem míče tahala jako nikdy v životě. Hodně mi pomohli diváci, kteří mě povzbuzovali. To bylo důležité, protože šlo o neuvěřitelně vyrovnané utkání. Naštěstí se to podařilo nějak dorazit,“ usmívala se Kvitová.

Plíšková proti Belindě Bencicové ze Švýcarska ztratila první sadu a také v dalším průběhu duelu se nemohla příliš spolehnout na své podání. I tak nakonec olympijskou vítězku přetlačila v koncovce třetího setu. „Poprvé v sezóně jsem vyhrála tři zápasy za sebou, kondičně je vše v pořádku. Mohlo by to vydržet,“ přeje si Plíšková.

Krejčíková čtvrtfinále neobhájila

Docela brzy se s turnajem rozloučila nasazená Barbora Krejčíková, když nestačila na Srbku Alexandru Kruničovou ve třech setech. Loni postoupila do čtvrtfinále, tentokrát podobnou jízdu zopakovat nedokázala. „Každým zápasem se zlepšuji, nejsem ale schopná využít příležitosti, které dostanu. Několikrát byla příležitost soupeřce odskočit, nepovedlo se. Dříve to bylo opačně, tím jsem soupeřky často zlomila. Snad se to zase otočí,“ věří Krejčíková.

Podle očekávání nestačila Linda Fruhvirtová na nasazenou Garbrine Muguruzaovou, její postup do 2. kola z kvalifikace je přesto úspěchem. „V Americe se mi daří, opět se to ukázalo. Navíc jsem měla možnost si zahrát s hráčkou světové desítky. Můžu být spokojená,“ prohlásila Fruhvirtová. Ve stejné fázi soutěže skončila také Kateřina Siniaková, byť s Francouzkou Alizé Cornetovou bojovala ve třech setech.

Bejlek velkou favoritku nepřekvapila

Sára Bejlek při své premiéře v hlavní soutěži US Open podlehla silně favorizované Ljudmile Samsonovové z Ruska. Šampionka z turnajů v Clevelandu a Washingtonu tak vyhrála jedenáctý zápas v řadě. „Bylo vidět, že soupeřka je ve velké formě. Úplně neskutečně podávala. Já jsem na kurtu nechala úplně všechno, ale byla prostě lepší. I tak si odvážím krásné vzpomínky,“ netrápila se porážkou Bejlek.

V prvním kole skončila také Karolína Muchová, která podlehla Australance Ajle Tomljanovicové, když v závěru druhé sady nedokázala vyrovnat poměr setů za stavu 6:5 při vlastním podání. „Nepředvedla jsem nejlepší výkon, utkání proto nešlo vyhrát,“ hodnotila své vystoupení Muchová.

Tenisté nestačili na první soupeře

Utkání s Cristianem Garínem z Chile rozehrál Jiří Lehečka skvěle a vedl 6:3 a 5:2, přesto ve čtyřech setech střetnutí prohrál a přišel o možnost získat na grandslamu první vítězství v hlavní soutěži.

„První dva sety, klidně i ten třetí bych řekl, že jsem byl lepším hráčem. Akorát jsem nedokázal využít příležitosti, které se mi nabídly. Soupeř se necítil dobře, nehrál svůj nejlepší tenis. O to je to větší škoda,“ poznamenal Lehečka.

Na dvacátého nasazeného Daniela Evanse z Velké Británie nestačil Jiří Veselý. Jeho soupeř byl od začátku lepší, od druhé sady na kurtu naprosto dominoval a během celého střetnutí udělal pouze osm nevynucených chyb.

Hráči prostějovského klubu se spolu představili také ve čtyřhře a nestačili na domácí dvojici Nathaniel Lammons, Jackson Withrow. „Soupeři výborně podávali. Nemohli jsme se dostat do returnu, ale oni opravdu předvedli kvalitní deblový tenis,“ uznal Veselý.

MUŽI

US Open

Dvouhra – 1. kolo: Lehečka – Garín (Chile) 6:3, 6:7, 5:7, 1:6; Veselý – Evans (20-V. Británie) 4:6, 1:6, 1:6.

ŽENY

US Open

Dvouhra – 1. kolo: Krejčíková (23) – Contrerasová (Mexiko) 6:0, 6:4; L. Fruhvirtová – Wang Sin-jü (Čína) 6:3, 6:4; Plíšková (22) – Linetteová (Polsko) 6:2, 4:6, 7:6; Kvitová (21) – Andrejevová (Rusko) 7:6, 6:0; Siniaková – Townsendová 6:4, 4:6, 6:2; Bejlek – Samsonovová (Rusko) 3:6, 1:6; Muchová – Tomljanovicová (Austrálie) 4:6, 6:7. 2. kolo: Krejčíková – Kruničová (Srbsko) 6:2, 4:6, 2:6; Kvitová – Kalininová (Ukrajina) bez boje; Karolína Plíšková – Bouzková (ČR) 6:3, 6:2; Siniaková – Cornetová (Francie) 1:6, 6:1, 3:6, Linda Fruhvirtová – Muguruzaová (9-Španělsko) 0:6, 4:6. 3. kolo: Kvitová – Muguruzaová (9-Španělsko) 5:7, 6:3, 7:6(10); Karolína Plíšková – Bencicová (13-Švýcarsko) 5:7, 6:4, 6:3.