Velký počet vojáků ve slavnostních uniformách, a v muzeu? To se často nestává. Přesto Muzeum a galerie Prostějov v krátké době tuto situaci zažilo podruhé. Naposledy se tak stalo u příležitosti výstavy o generálovi Františku Moravcovi. Podruhé uplynulý pátek na vernisáži výstavy k 70. výročí útvaru speciálních sil trvale sídlícího v Prostějově.

„Seznámíme vás s průběhem existence útvaru, jak vznikal, jak se vyvíjel. Vše ostatní uvidíte nejen ve vitrínách,“ pravil na úvod Tomáš Mišlan. A jak už to tak na vernisážích bývá, děkoval na všechny strany. „Prvně útvaru. Bez generála Páleníka by spolupráce nevznikla a nenavazovala by. A rád bych rovněž poděkoval muzeu, jak při vzniku výstavy pomáhalo,“ řekl před slavnostním přípitkem.

Ten oficiálně zahájil výstavu, která ale byla k vidění už v srpnu. Na ní se zájemci mohou dovědět mnohé o dřívější výzbroji a výstroji 601. skupiny speciálních sil. Ke shlédnutí jsou nášivky, uniformy, dále také radiokomunikační technika. Stejně tak přehled velitelů útvaru. Jak upozornil Tomáš Mišlan, vše muselo být předem schválené. Přípravy tak byly dlouhé a podle vyjádření přítomných také nesnadné. „Poprvé jsme se potkali v lednu. Poté jsme se vůbec neviděli, jen jsme spolu telefonovali. A občas to byly takové bouřlivé emoční projevy. Protože ta výstava je velká, rozsáhlá, dala opravdu spoustu práce. Nejen panu Mišlanovi. Hodně nervů stála i naše pracovníky,“ uvedla ředitelka muzea Veronika Hrbáčková k výstavě, na jejíž vernisáži byl přítomen třeba náměstek ministryně obrany František Schulz nebo velitel útvaru Tomáš Skácel.

Oficiální začátek výstavy pak měl být ozvláštněn ještě dvěma věcmi. Například vojenským hudebním tělesem, které zahrálo vedle muzea. Ale také seskokem parašutistů přímo před muzeum. K němu ale z povětrnostních důvodů nakonec nedošlo.