Po konci letních prázdnin je takřka vždy poměrně obtížné zase „najet do školních kolejí“. Největším problémem je volnější režim, který během prázdnin funguje. Děti nemají přesně stanovený čas, kdy mají vstávat, případně kdy chodí spát, nemusí plnit téměř žádné úkoly, obvykle se nehýbou tolik jako při pravidelné školní docházce. PROSTĚJOVSKÝ Večerník pro vás připravil několik rad, jak si tyto návyky znovu osvojit a návrat do školy si usnadnit.

Největším problémem často bývá zvyknout si na opětovný pevný denní režim. Proto je dobré si první školní den přivstat. Během prázdnin se na přesný budíček ani večerku příliš nehraje. Není potřeba brzo vstávat, a tak se často chodí pozdě spát. Do školy nicméně musíte přijít do určitého času a než si opět zvyknete na časné vstávání, je dobré si nastavit budík na dřívější hodinu, abyste vše v klidu stíhali. Samozřejmě je jasné, že když půjdete do postele ve dvě ráno, bude pro vás snadné zaspat budík nastavený na šest hodin. Pro děti je skutečně osm hodin spánku minimum, proto je třeba podle toho večerku upravit.

Hodně spěte a dobře se nasnídejte, vše pak půjde líp

Ráno v žádném případě nevynechejte snídani. Ideální je snídat v klidu u stolu. Právě z prvního jídla dne získáte energii a schopnost se soustředit, které budete potřebovat po celý den. Stejně jako auto i člověk potřebuje palivo. Stejně jako do auta můžete i do sebe „natankovat“ kvalitní i nekvalitní pohonné hmoty, které vám pomohou, nebo naopak budou komplikovat zvládat celodenní režim. Co myslíte, je lepší si dát ovesnou kaši s ovocem a čajem nebo koblihu s coca-colou?

Vše si plánujte a chystejte dopředu

Abyste předešli rannímu shonu, je dobré si taky vše připravit předem. Pokud chcete například vyšperkovat svůj outfit do školy, udělejte to už večer předtím. Když budete ráno zmateně pobíhat od skříně k zrcadlu a zkoušet různé kombinace oblečení, tak tím jednak ztratíte čas, který je ráno tak vzácný, a navíc v pokoji uděláte nepořádek, který budete muset odpoledne uklidit. Rada ohledně chystání si věcí předem se však netýká pouze oblečení. Stejně tak ráno můžete ztratit drahocenný čas hledáním sešitů, učebnic a dalších pomůcek pro daný den. Proto si určitě vše dopředu rozmyslete a nachystejte.

Naplánujte si rovněž cestu do školy. Pojedete autobusem, autem, na kole? Nebo půjdete pěšky? Pokud pojedete autobusem, víte, v kolik přesně odjíždí? Rozmyslete si, v kolik je potřeba vyjít z domu, abyste měli dostatečnou rezervu, kdyby jel náhodou o chvíli dřív. Přitom ještě popřemýšlejte, kdy a kde pořídíte jízdenku nebo legitku.

Toto člověk přes rok v podstatě neřeší, protože mu to přijde zcela automatické. Jenže se může stát, že městská hromadná doprava změní jízdní řády nebo vás mohou na začátku školního roku potkat různé výluky. Zjistěte si proto veškeré informace.

Nezapomínejte na pohyb

Sice budete mít najednou ze dne na den mnohem víc povinností, to však neznamená, že byste kvůli tomu měli omezovat pohyb. Právě naopak. Díky pohybu si totiž vyčistíte hlavu a budete pak lépe připravení na další dávku vědomostí ze školy. Skvělou příležitostí, jak se pořádně protáhnout, jsou buď venkovní aktivity s kamarády, mimoškolní pohybové kroužky, případně i prosté chození do školy.

 

Tematickou stranu PROSTĚJOVSKO & ZPÁTKY DO ŠKOLY najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vyšlo v pondělí 29. srpna