Toto anketa Sportovec města Prostějova za předchozích patnáct let své existence ještě nezažila. Slavnostní vyhlášení se totiž premiérově konalo pod širým nebem na náměstí T. G. Masaryka přímo před radnicí.

Její 16. ročník za rok 2021 vyvrcholil právě takovým způsobem – a díky nezvyklému prostředí i umožnění přístupu veřejnosti měl páteční večer dosud nepoznanou atmosféru.

Tradiční sportovně-společenské setkání v rámci slavnostního vyhlášení ankety Sportovec města Prostějova za rok 2021 se sice netradičně konalo před zraky veřejnosti na náměstí TGM, ale jinak se dost podobalo tomu loňskému v Národním sportovním centru PV, neboť kvůli covidovým omezením opět byly vyhlášeny jen čtyři z celkového počtu deseti kategorií (bez těch hlavních) a prim hrály povedené video medailonky mapující dvaadvacet prostějovských sportů. Pojďme si teď jako ve filmovém scénáři projít jednotlivé sekvence pátečního galavečera tak, jak postupně přicházely.

1. Úvodní slovo má moderátor akce Petr Vichnar, někdejší dlouholetý redaktor sportu České televize. Ze zastřešeného pódia vítá pozvané hosty i přihlížející diváky.

2. Své proslovy k přítomným pronášejí primátor statutárního města Prostějov František Jura a také jeden z jeho náměstků Miloš Sklenka coby předseda sportovní komise při městské radě, jež anketu organizuje.

3. Na velkoplošné obrazovce běží první video šoty představující menší sporty našeho okresního města včetně úspěšných jednotlivců i uskutečněných akcí.

4. Na řadu přichází pěvecké vystoupení číslo jedna v podání sólistů Moravského divadla Olomouc Barbory Řeřichové a Jakuba Rouska: árie Spolu ze slavné opery La Traviata.

5. Filmovým materiálem je představeno úvodních šest větších sportovních odvětví Prostějova: basketbal, Spartan Race, orientační běh, nohejbal, zápas a judo.

6. Je vyhlášena první kategorie, Cenu Sportovní komise dostávají od Milady Sokolové Jaromír Faltýnek (nohejbal, TJ Sokol I Prostějov), Jitka Dušková (všestrannost, Sokol II Prostějov) i Karel Volf (Spartan Race, TRX Prostějov).

7. Program pokračuje čtyřmi video snímky o místním florbalu, atletice, parašutismu a plavání.

8. Jsou dekorováni laureáti ve druhé ze čtyř kategorií: Cenu Sportující učitel obdrželi z rukou Jiřího Pospíšila Zuzana Bálintová (Gymnázium Jiřího Wolkera PV) v zastoupení svého syna Richarda a Petr Koláček (Střední škola veřejnoprávní PV).

9. Je tu druhé hudební zpestření v operním duchu, tentokrát zpívá Barbora Řeřichová árii z Rusalky.

10. Miloš Sklenka provází svým komentářem předtočený dokument o tom, co vše město Prostějov za poslední roky pro sport vybudovalo či zrekonstruovalo a provozuje.

11. Aktéři i fanoušci sledují filmový materiál o prostějovské gymnastice, biatlonu, boxu a cyklistice.

12. Cenu Sportovní srdce předává Jiří Rozehnal, a to Dušanu Vystavělovi (orientační běh, SK Prostějov), Janě a Jaroslavovi Pospíšilovým (tenis, TK Prostějov) v zastoupení svých rodičů a Petru Chytilovi (sportovní marketing, TK PLUS).

13. Videa na téma sportovní kluby v PV přinášejí další čtyři „kousky“ – korfbal, letectví, házenou a lední hokej.

14. A je tu vrchol večera v podobě vyhlášení dvou nových členů Síně slávy prostějovského sportu, jimiž se dekorováním od Aleny Raškové stávají Jiří Kremla (házená a korfbal, SK RG Prostějov) a David Lisický (sjezd na divoké vodě a rafting, Tomi-Remont Prostějov).

15. Sólista olomouckého MD Jakub Rousek pěje jednu z nejkrásnějších árií Nessun Dorma, součást opery Turandot. Kdo z přítomných má vztah k hudbě, musí mu z té nádhery běhat mráz po zádech.

16. Představují se poslední čtyři úspěšné sporty, konkrétně tenis, volejbal, lukostřelba a fotbal.

17. Závěrečné slovo patří šéfovi marketingové agentury TK PLUS Miroslavu Černoškovi a rovněž primátorovi Františku Jurovi.

18. Petr Vichnar ukončuje slavnostní setkání a se všemi se loučí, pozvaní hosté následně přecházejí volným krokem do nedalekého Národního domu k neformálnímu banketu na úplný závěr ankety Sportovec města Prostějova 2021.

FOTO/37/marek: 37_sport_anketa_otvirak2_son+ŠTOČEK fotogalerie na www.vecernikpv.cz

Trio laureátů dostalo Cenu Sportovní komise. Foto: Radek Váňa

FOTO/37/marek: 37_sport_anketa_otvirak3_son+ŠTOČEK BYLI JSME U TOHO

Operní árie zapěli sólisté Moravského divadla Olomouc. Foto: Radek Váňa

VYTVOŘIT ŠTOČEK:

OHLASY

AKTÉRŮ

FRANTIŠEK JURA,

primátor statutárního města Prostějov

„Jsem velice rád, že se slavnostní vyhlášení ankety Sportovec města Prostějova poprvé uskutečnilo pod širým nebem na hlavním náměstí přímo před radnicí. Prostějov je město sportu, který jako většina jiných odvětví teď nezažívá zrovna lehké časy. Poslední více než dva roky silně poznamenal covid, už půl roku probíhá na Ukrajině nesmyslný válečný konflikt, nejen těmito závažnými důvody trpí ekonomika. V natolik nelehkých časech jsou to právě města a další veřejné instituce, jež musí lidem včetně sportovců pomáhat. O což se maximálně snažíme. Je potřeba bojovat, nevzdat se a složité období společně překonat. Půjdeme tomu naproti, zvedneme se. Proto je výborné, že za situace, kdy nebylo možné vyhodnotit i vyhlásit všechny obvyklé kategorie ankety, došlo ke krásnému představení prostějovských sportů formou video snímků. Stejně jako loni, ale tentokrát i pro širší veřejnost. Na velikost našeho města máme opravdu mnoho medailistů z mistrovství světa, Evropy či republiky, což je úžasné. A za tyto úspěchy skvěle reprezentující Prostějov všem moc děkuji.“

MILOŠ SKLENKA,

předseda sportovní komise při městské radě:

„V uplynulých dvou letech to naše anketa neměla vůbec jednoduché. Už předloni jsme museli kvůli covidu přesunout termín slavnostního vyhlášení na později, totéž v minulém roce, navíc poslední dva ročníky neumožnily ocenit sportovce ve všech kategoriích normálně vyhlašovaných. Důležité však je nevzdat se a vymyslet náhradní řešení, což jsme loni dokázali a letos na to navázali. Mám na mysli video medailonky představující jednotlivé prostějovské sporty, akce, kluby, jednotlivce, týmy i sportoviště. Chtěli jsme, aby je vidělo co nejvíc lidí. A současně věřím, že za rok už se znovu vrátíme ke klasickému formátu Sportovce města Prostějova včetně opětovného zařazení hlavních kategorií. Chci moc poděkovat vedení města, že nám umožnilo galavečer uspořádat na náměstí T. G. Masaryka v kulisách končícího Prostějovského léta, čímž mělo slavnostní vyhlášení mimořádnou atmosféru. Také děkuji marketingové agentuře TK PLUS, která je od začátku ankety – tedy již šestnáctým rokem – hlavním partnerem Sportovní komise při její organizaci. Díky patří i všem členům komise za odvedenou práci.“

Miroslav ČERNOŠEK,

šéf marketingové agentury TK PLUS:

„Šestnáctý ročník ankety Sportovec města Prostějova mi opět potvrdil, že jde o velice užitečný a potřebný projekt. Sport motivuje k pohybu tisíce a tisíce dětí, mládeže i dospělých nadšenců, o které se starají další tisíce trenérů i funkcionářů. Ti nejlepší pak vystoupají na pódium, aby byli zaslouženě oceněni, nebo jsou aktéry filmových dokumentů promítaných na velkoplošnou obrazovku. A takové uznání samozřejmě povznáší, vedle dosažených úspěchů je další odměnou za odvedené úsilí. Chci poděkovat všem členům sportovní komise za tuto anketu, hlavně jejímu předsedovi Miloši Sklenkovi, který okolo ní běhá a zařizuje už spoustu let. Velké díky patří statutárnímu městu Prostějov v čele s primátorem Františkem Jurou, jeho zastupitelstvu i radě za výraznou podporu sportu. Moc rád jsem na slavnostním večeru osobně byl, děkuji za krásné zážitky.“

JAROMÍR FALTÝNEK,

nohejbal, Cena Sportovní komise:

„Že jsem i ve svých letech pořád aktivní nohejbalista a nedávno jsem se podílel na vítězství v turnaji trojic? Snažím se nevystupovat z rozjetého vlaku, protože zpátky už bych pak asi nenaskočil. (smích) Obecně u sportu vždy záleží nejvíc na lidech, kteří se okolo něj pohybují. Musí své sportovní odvětví milovat, být do něho blázen a leccos mu obětovat. My takové lidi v prostějovském nohejbalu máme, zejména trenéra Richarda Beneše. A proto jsme úspěšní. I zásluhou Tělocvičné jednoty Sokol I Prostějov, pod kterou coby oddíl patříme a jež nás výrazně podporuje, stejně jako město Prostějov. Za což velmi děkujeme.“

DUŠAN VYSTAVĚL,

orientační běh, Cena Sportovní srdce:

„Kouzlo orientačního běhu je podle mě ve spojení fyzické námahy a myšlení. Prostě musíte rychle běžet a zároveň hodně přemýšlet, navíc často v krásné přírodě na zdravém vzduchu. Osobně si cením toho, že jsem nedávno obhájil svůj mandát v jedenáctičlenné Exekutivě Mezinárodní federace orientačních sportů, čímž jako Česká republika můžeme víc ovlivňovat dění ve světovém orienťáku. Ten čím dál víc směřuje do měst, přímo do jejich center, ostatně takové závody už Prostějov v minulosti zažil a v budoucnu věřím, že zase uvidí. Rád bych touto cestou moc poděkoval jak současnému vedení města, tak i těm bývalým za podporu našeho sportu.“

Ptal se Marek Sonnevend