Spolek Moravská národní obec letos už po páté organizoval anketu, která má prostřednictvím hlasů široké veřejnosti určit, kdo je nejvýraznější a nejuznávanější osobností v daném roce.

O hlasy se ucházelo sedm nominovaných významných osobností moravského kulturního, uměleckého, akademického a obecně společenského života Moravy, pro které bylo možné hlasovat na webových stránkách.

V neděli 13. prosince 2020 dospělo hlasování v internetové anketě Osobnost Moravy 2020 ke svému konci. Letos nás pořadatele upřímně potěšil rekordní celkový počet 29 521 hlasů. „Každý z těchto hlasů má svoji hodnotu a přispívá k co největší objektivitě konečných výsledků,“ zhodnotil organizátor Stanislav Blažek.                                                                                                                 

Vítězem letošního ročníku ankety a Osobností Moravy 2020 se na základě opravdu velké převahy 10 002 hlasů stal uznávaný kytarista, skladatel, textař, aranžér, producent a zpěvák s nezaměnitelným hlasem Roman Horký. „Tomu bude předána připravená hlavní cena v podobě jedinečné skleněné trofeje s moravskou orlicí.  Tato hlavní cena bude předána během některého koncertu Romana Horkého a skupiny Kamelot, tedy až nám to situace s koronavirovou epidemií dovolí,“ dodal Stanislav Blažek.   Menší obdobu této trofeje obdrží také Ladislav Větvička za druhé místo a Věra Lejsková, která v anketě skončila na třetím místě. Všechny nominované osobnosti pak v upomínku na svoji nominaci obdrží pamětní list. „O termínu i místě slavnostního předávání ocenění budeme s předstihem veřejnost informovat,“ uzavřel Stanislav Blažek.

Výsledky:

Roman Horký                                     zakladatel folkové skupiny Kamelot             10 002 hlasů

Ladislav Větvička                              spisovatel a bloger                                         5 512 hlasů

Věra Lejsková                                    klavíristka a pedagožka                                 2 846 hlasů

Fleret                                                  folkrocková skupina z Vizovic                      2 825 hlasů

R. Vincour, V. Kohout, V. Navrátil    starostové Uničova, Litovle a Červenky       2 784 hlasů  

Jaromír Ostrý                                     novinář, bývalý ředitel ČRo Brno                 2 777 hlasů

Otmar Oliva                                       akademický sochař                                        2 775 hlasů