(Adam Knesl, tiskový mluvčí společnosti Agel) Odpočinkovou výhru v podobě třídenního wellness pobytu pro dvě osoby nabízí aktuálně Nemocnice AGEL Prostějov všem, kteří se rozhodnou poprvé darovat krev. Soutěž bude probíhat až do konce října a nemocnice doufá, že i s její pomocí přiláká na hematologicko-transfuzní oddělení nové prvodárce, kterých rok od roku ubývá.

„Lidé, kteří překonají strach z neznáma a přijdou darovat krev, jsou obvykle překvapeni, že nejde o nic dramaticky nepříjemného. A znovu se pak rádi vracejí. Důležité je ale překonat právě ten prvotní strach, k čemuž jak doufáme, by aktuálně mohla pomoci třeba i zajímavá výhra,“ vysvětluje motivaci vzniku zajímavé akce Milena Lukešová, vedoucí lékařka hematologicko-transfúzního oddělení Nemocnice AGEL Prostějov.

Aktuálně probíhající soutěž je zaměřena na prvodárce a bude v Nemocnici AGEL Prostějov probíhat až do 31. října 2022. Vítěz, kterého vylosují zaměstnanci oddělení, si pak odnese poukaz na třídenní pobyt v luxusním brněnském Maximus Resortu.

Zájemci z řad prvodárců mohou do Nemocnice AGEL Prostějov přicházet i bez objednávky na běžné odběry krve v pondělí, úterý a čtvrtek od 6.00 do 8.00 hodin. Ostatní již zaevidovaní dárci se mohou objednávat na telefonním čísle 582 315 210 nebo e-mailem na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..  

„Akutní nedostatek máme u krve s negativním Rh faktorem, tedy A-, B-, AB- a 0-. Momentálně máme ale obecně nedostatek dárců všech krevních skupin, oceníme tedy opravdu každého příchozího. Vlivem prázdninového cestování do různých zemí část dárců nemůže krev na nějaký čas darovat,“ vysvětluje Lukešová a dodává, že v případě pochybností o možnosti dárcovství veškeré dotazy zdravotníci zodpoví na telefonním čísle 582 315 210 nebo na e-mailu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

Bezpříspěvkovými dárci krve se mohou stát lidé ve věku od 18 do 65 let. Pro darování krve musí být naprosto zdraví. Zda je dárce způsobilý k odběru, posoudí individuálně odborný zdravotnický pracovník přímo na odběrovém místě. Den před odběrem by měl dárce hodně pít, nejíst tučná jídla, nepít alkohol a ráno může lehce posnídat.

Výhodami darování krve je přitom v současnosti nejen dobrý pocit z ušlechtilého skutku, ale také možnost čerpat pracovní volno s náhradou mzdy, lékařské vyšetření, občerstvení nebo odpočet ze základu daně z příjmu, a to ve výši 3000 korun.