Během října se začínají v super či hypermarketech objevovat vánoční ozdoby, dokonce i ryze sváteční zboží. Ani prostějovský magistrát však nezůstává pozadu. Uplynulý pátek zveřejnil informace k vánočním trhům. Ty mají proběhnout mezi 21. listopadem a 23. prosincem. Vánoční strom bude slavnostně rozsvícen 25. 11. 2022.

Už nyní s předstihem osazenstvo radnice uveřejnilo některé podmínky pro stánkaře. Ti musí předně do 1. listopadu buď e-mailem magistrátu, nebo osobně do prostějovského klubu Duha donést přihlášku. Výběrová komise pro stánkaře bude hodnotit sortiment, tedy jeho originalitu, pestrost či kvalitu. „Předběžně se snažíme zjistit zájem prodejců o tradiční vánoční jarmark,“ objasňuje náměstkyně prostějovského primátora Milada Sokolová (ODS a nezávislé osobnosti městě Prostějov) a pokračuje: „Rádi bychom vyhověli všem zájemcům, je však velmi důležité stále brát v úvahu, že epidemická situace se může s příchodem chladnějších dnů měnit a že není nikdy vyloučeno, že bude třeba dodržovat platná opatření.“

Výše nájmu u jednotlivých stánků magistrátem nebyla uveřejněná. „Zatím je jasné, kdy se trh bude konat a jaké jsou podmínky pro stánkaře. U cen můžeme říct, že předběžně mohou prodejci počítat se stejnými nebo podobnými jako v minulých letech,“ prozradila Sokolová.

K dispozici bude 31 stánků. „Pokud bude ze strany prodejců zájem, všechny klidně využijeme,“ dodala náměstkyně primátora Statutárního města Prostějov. Prodejci nápojů budou mít smluvně danou povinnost prodeje v jednotných papírových kelímcích, které nechá zhotovit amo město Prostějov. Cena jednoho papírového kelímku činí 0,84 Kč.