I po čtrnácti dnech ještě není jasno o tom, jak bude vypadat složení nové koalice, která povede město v dalším volebním období. Po dalším kolečku jednání, která probíhala i v tomto týdnu, se tak ledy příliš nepohnuly. V příštím týdnu už by ale lídr vítězného uskupení ANO Němčicím chtěl mít jasněji a prozradil, že kromě jediného uskupení jsou zatím ve hře všechny varianty.

 

Již minulý týden prozradily špičky dalších stran v Němčicích nad Hanou, že je situace nadále velmi otevřená a zatím proběhlo kolečko oťukávání. O týden později se zatím situace příliš nezměnila, což redakci potvrdil lídr vítězné strany, kterého letošní výsledek mile překvapil. „S výsledkem jsme samozřejmě spokojení a děkujeme voličům za projevenou důvěru. Musím se přiznat, že jsem takový výsledek ani neočekával,” prozradil úvodem Milan Ernst.

V rámci povolebních vyjednávání je ale vše stále otevřené. „Stále jednáme, ale zatím k finální dohodě nedošlo, nemohu ani říct, že už by se něco rýsovalo a dolaďovaly se detaily. Je tu hned sedm uskupení a snažíme se jednat se všemi, uvidíme, kde bude největší shoda. Mohu prozradit, že jediný, kdo se jednání neúčastní, je KDU-ČSL, která na naše pozvání nijak nereagovala. Věřím, že během příštího týdne se už podaří dosáhnout alespoň částečné dohody a bude snad trochu jasněji,” přidal Ernst.

Jako vítěz voleb s nejvyšším počtem mandátů by se také mohl stát novým starostou města. O tom, ale zatím příliš mluvit nechce. „Samozřejmě bychom k tomu jako vítězná strana měli mít nejblíže, ale vše bude záležet na našem patnáctičlenném zastupitelstvu a na tom, kde nakonec vznikne shoda. Zatím bych tak opravdu nechtěl předbíhat,” doplnil vítěz voleb.

 

Podrobné zpravodajství z povolebních vyjednávání čtěte v aktuálním tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vyšlo v pondělí 3. října