Krajské ředitelství policie Olomouckého kraje v závěru každého roku tradičně informuje o úsměvných případech, které tu a tam strážci zákona řeší. Jak ovšem pro Večerník uvedl tiskový mluvčí Libor Hejtman, letos si policisté zrovna moc srandy neužili... Přes množství daleko vážnějších okamžiků, zejména v souvislosti s nákazou covid-19, se ale přece jen veselejší události objevily. A některé z nich jsou opravdu velice originální, že by je ani tvůrci Četnických humoresek nezdokumentovali lépe...

K smrti vyděšené sestřičky

Zdravotní sestřičky v noci polekala silueta postavy běžící po chodbě nemocnice. Zavolaly proto na linku 158, operátorovi však nedokázaly nic říci. Nevěděly vůbec nic k popisu osoby, kam běžela, ani o koho by se mohlo jednat. Na místo byla vyslána hlídka i se psovodem. Vysvětlení bylo prosté. Po chodbách pobíhala pacientka, kterou ten den přijali k hospitalizaci s psychickými problémy.

 

Kotě se schovalo k policistům

Na tísňovou linku policie se obrátila mladá žena s tím, že na parkovišti před obchodním domem je z pod kapoty jednoho z aut slyšet kočičí pláč, nešťastné a srdcervoucí mňoukání. V danou chvíli nebyl nikdo poblíž a slečna se bála o život kočičky. Hlídka byla na místě za pár minut a podařilo se jí kontaktovat majitele vozu. V motorovém prostoru bylo na těžko dostupném místě zaklíněné kotě. Nikdo neměl tušení, jak se tam mohlo dostat. Policistům se ho nakonec podařilo vyprostit. Vyplašené kotě se okamžitě po vysvobození chtělo ukrýt do bezpečí. Víte, kam se schovalo? Do motorového prostoru vedle stojícího policejního auta. A vyprošťování začalo nanovo!

 

Pes bez jízdenky!

Rozhořčený vlakvedoucí operátorovi na lince 158 sdělil, že na jedné ze zastávek jim do vlaku nastoupil pes. Že byl bez náhubku a bez páníčka, mu až tak nevadilo, jenže on neměl ani jízdenku. Policisté tedy kontaktovali pracovníka místního obecního úřadu, který měl zajistit odchyt chlupatého černého pasažéra. Když tuto informaci předávali oznamovateli, řekl jim, že pes už z vlaku vystoupil a šel čekat na zpáteční vlak. Jestli se ho dočkal, anebo skončil v útulku, už se strážcům zákona zjistit nepodařilo.

Měl strach z koronaviru

Na linku 158 zavolal anonym, že mu před domem stojí polský kamion a on žádá Policii ČR, aby ho ihned z místa vykázala. Argumentoval nařízením vlády, podle něhož prý všechny zahraniční kamiony mají ihned opustit Českou republiku. Důvod jeho volání? Obával se koronaviru. Operátor mu vysvětlil, že k vykázání kamionu není žádný zákonný důvod.

Žádný covid, zaskočil mu rohlík!

Pokašlávající starší pán ve vlaku vyděsil spolucestující. Zalarmovány byly všechny složky IZS. Muž podle oznamovatele jevil známky horečky, pokašlával, nedokázal odpovědět, jak dlouho v takovém stavu je, prostě nekomunikoval. V jedné ze železničních stanic si jej převzala do péče zdravotnická záchranná služba. Lékařské vyšetření ukázalo, že obavy z infekce koronavirem byly zbytečné. Během jízdy senior jedl rohlík, který mu zaskočil. A protože byl hluchý, nereagoval ani na dotazy spolucestujících. Po malém a nečekaném zdržení mohl tedy v klidu pokračovat dál vlakem. Příště snad už bude jíst pomaleji.