Netřeba připomínat, do jaké míry pandemie koronaviru zasáhla jak amatérské, tak profesionální sportovní dění. Na jaře byly šrouby utaženy dosti zásadně – hokej byl „odpískán“ vůbec, ve fotbale platilo jednoduché pravidlo – máte v klubu pozitivní test, šup všichni do karantény! Jelikož se brzy zjistilo, že takovým způsobem by se liga ani v nejkratší možné verzi asi nikdy nedohrála, na podzim už šupitali do karantény pouze „postižení“, ostatní mužstvo vesele nastupovalo na hřiště.

Jenže ani to není úplně komfortní záležitost, když vás hygiena vyhodnotí jako týmově „provozuschopné“, a chudáci trenéři se musí obejít bez několika hráčů, zrovna třeba opor týmu. No takhle by to třeba taková Slavia na jaře v pohárově Evropě daleko nedotáhla! Naštěstí má tento klub ve vedení opravdový klenot, Jarda Tvrďák už se s příslušnými autoritami vždycky nějak domluví. V nejhorším si zase zaskočí až za Andrejem. Tam má vždycky dveře otevřené.

A právě v tomto klubu se zrodil geniální nápad. Co se musí všude za všech okolností dodržovat, aby se minimalizovala pravděpodobnost přenosu infekce? No přece dvoumetrové odstupy! Výborně, aplikujme to tedy i na fotbalové podmínky! V případě, že bude mít hráč diskutabilní výsledky testů, třeba první vyhodnocení se bude jevit pozitivní a až na druhý pohled to bude jakž takž, hráč nemusí do karantény, ale normálně do zápasu nastoupí. Aby ovšem nebyli v ohrožení ostatní aktéři zápasu, musí od daného hráče dodržovat minimální odstup dva metry.

Aby nebyla mýlka, dotyční hráči budou mít červeno-bílé pásky na rukávech. Rozhodčí samozřejmě musí být jako ostříž a při sebemenším náznaku porušení ochranné zóny okamžitě přeruší hru a vykáže provinilce ze hřiště rovnou do karantény. Stěžejním pomocníkem mu v tom bude VAR se speciálním softwarem, který bude kolem každého hráče zobrazovat ochranný perimetr, aby vše probíhalo naprosto férově.

Spousta trenérů si od zveřejnění nových pravidel rozpačitě drbe hlavu. Dobrá, zaměříme se na pilování přihrávek na větší vzdálenosti. Ale co s obránci? Samozřejmě je vždy nabádáme, aby bránili bez faulu, ale jak vůbec bránit třeba v šestnáctce na dva metry?

Právě fair play statistiky se s tímto opatřením významně zlepšily, karty nebylo třeba vytahovat, pouze ty „karanténní“. Marodka kromě té covidové rovněž prakticky vymizela. A diváci u obrazovek si při dvouciferných výsledcích přišli také na své.

Jen jedna maličkost ještě zbývá. Přesvědčit o genialitě tohoto českého řešení také evropskou fotbalovou asociaci...

 

Text je součástí silvetrovské přílohy,který slouží k pobavení,není tedy založen na skutečné události