Práce v Evropském parlamentu, fungování Evropské unie (EU) i výhody členství naší země v tomto společenství. Taková byla témata diskuze v rámci projektu Back to School u příležitosti českého předsednictví v Radě EU. Setkání určené studentům Gymnázia Čajkovského a Univerzity Palackého v Olomouci se uskutečnilo ve středu 9. listopadu.

Se studenty v rotundě právnické fakulty debatovali bývalý poslanec Evropského parlamentu Jan Březina, náměstek ministra pro místní rozvoj Radim Sršeň, odborný asistent katedry politologie a společenských věd Univerzity Palackého Ondřej Filipec a politolog Petr Sokol. Za Olomoucký kraj, který akci zorganizoval, se debaty zúčastnil Aleš Jakubec, radní pro oblast školství.

Díky přítomným odborníkům získali mladí lidé nejen nové poznatky o přínosech EU pro Českou republiku, ale měli také možnost seznámit se například s pracovní náplní poslance Evropského parlamentu.

„Výuka o EU a jejích přínosech pro Českou republiku i celou Evropu by měla být součástí vzdělávacího procesu. Jsem rád, že studenti našich škol měli možnost slyšet řadu informací o EU právě od odborníků, kteří jsou s ní těsně spjati,“ uvedl radní Aleš Jakubec.