Olomoucký kraj zná nové držitele cen za životní prostředí. Ty se udělovaly v několika kategoriích a oceněny tak byly například počiny zahrnující dobrovolnické úklidy řeky Moravy, budování biotopů či celoživotní a dobrovolnická práce v oblasti životního prostředí. Vítězem v hlasování veřejnosti se pak stala bioplynová stanice EFG Rapotín BPS. Její zvláštností je mimo jiné to, že z gastroodpadu vyrábí biometan vtláčený do sítě k zemnímu plynu, ale i elektrickou energii, teplo a v neposlední řadě hnojivo. 

„Ceny Olomouckého kraje mají dvojí význam – chceme poděkovat těm, kteří se o životní prostředí starají, a pak také ukázat a přinést do veřejného prostoru pozitivní a inspirativní příběhy, aby je další mohli následovat,“ uvedl Martin Šmída, radní Olomouckého kraje pro oblast životního prostředí.

Slavnostní předání cen proběhlo ve čtvrtek 10. října v aule střední zemědělské školy v Olomouci. Jednou z vyhlašovaných kategorií byla cena veřejnosti, o jejímž vítězi rozhodovali lidé prostřednictvím internetového hlasování na webu cenykraje.cz.

„Gratuluji všem lidem, obcím a organizacím, kteří se letos o krajské ceny ucházeli. A děkuji jim za to, co pro životní prostředí, a tím pádem pro celou společnost, dělají,“ dodal radní Šmída.

CENA ZA VÝZNAMNÝ POČIN V OCHRANĚ ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ

Podkategorie – Fyzická osoba

1. místo: Jiří Skarupský

Podkategorie – Právnická osoba

1. místo: Unie pro řeku Moravu, z.s.

Podkategorie – Obec

1. místo: Město Kojetín

CENA ZA DLOUHODOBÝ PŘÍNOS V OBLASTI ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ

1. místo: Ing. Miroslav Kvapil - in memoriam                                 

CENA ZA VÝZNAMNÝ POČIN V SEPARACI A RECYKLACI ODPADŮ

Podkategorie – Právnická osoba

1. místo: EFG Rapotín BPS s.r.o.;

Podkategorie – Obec

1. místo: Město Loštice

ABSOLUTNÍ VÍTĚZ - cena veřejnosti

Cenu získává: EFG Rapotín BPS s.r.o.