Kdo by si myslel, že plumlovská přehrada na podzim osiří, ten se v sobotu 12. listopadu nestačil divit. Opak byl totiž pravdou. Na největší letošní nápor plavců si musela nádrž počkat až právě na tento termín. O uplynulém víkendu se na pláži U Lázničků konal už 8. ročník závodu Českého poháru v zimním plavání „O ledovó čapo Boba Pácla“.  Do vody o teplotě 9,9 stupně Celsia se vrhlo celkem 156 plavců. A prakticky nikomu z nich se z ní na tři stupně chladnější vzduch vůbec nechtělo...

Závody v zimním plavání se na plumlovské přehradě pořádaly už od roku 1991. Otužilci se setkávali pravidelně na různých místech, nejčastěji na pláži U Lázničků. Sedmnáctiletá tradice byla přerušena v roce 2008. Po šestileté pauze se na ni opět podařilo navázat začátkem roku 2015. Tehdy se na pláži U Vrbiček sešlo 99 otužilců. Už na podzim téhož roku se konal druhý ročník, tentokrát už opět na pláži U Lázničků. A tam se v podobném termínu již vrací rok co rok.

Letos byly závody zahájeny za nádherného podzimního počasí. Zatímco se Prostějov topil v mlze, na přehradě to vypadalo jako na riviéře. Ve slunečném poledni se přišlo kromě plavců k vodě podívat i poměrně velké množství diváků korzujících po nové cyklostezce.

Tentokrát se však tradiční setkání muselo obejít hned bez dvou svých ikon. Populární předsedkyni prostějovského oddílu zimních plavců Danu Zbořilovou nepustila do vody nemoc a dorazila až na vyhlášení. Na břehu své kamarády sledoval také muž, po němž byl celý závod pojmenován. „Letos je to poprvé od roku 1980, co v zimě neplavu. Nedávno mi otekly nohy a po vyšetření lékaři zjistili, že mám nález na srdci. Měl jsem jít na operaci, ale po nasazení léků se zjistilo, že nebude nutná. Přesto mi lékaři koupání v chladné vodě nedoporučují,“ svěřil se dvaaosmdesátiletý Bob Pácl z Prostějova, který na přehradu i tentokrát z Prostějova dorazil na kole.

Jednotliví registrovaní zimní plavci a plavkyně, kteří musí úspěšně absolvovat zátěžové testy, se postupně utkali na tratích 250, 500, 750 metrů a ti nejlepší pak i na královské kilometrové trati. Organizátoři však nezapomněli ani na ty, kteří si chtěli plavání ve studené vodě pouze vyzkoušet. Právě jim byla určena nejkratší stometrová trasa, na níž změřilo své síly třináct příchozích. Učinili tak na vlastní riziko. „Stále zaznamenáváme setrvalý nárůst počtu plavců. Možná je to i tím, že během covidu se na otužování, které nesporně podporuje lidskou imunitu, vrhlo poměrně velké množství lidí. Někteří to měli pouze kvůli fotkám na svůj Facebook, nicméně pár z nich v tom stále pokračuje i na této sportovní úrovni,“ zauvažoval Michal „Mušák“ Mucha, který celé setkání velké plavecké rodiny opět s mikrofonem v ruce moderoval.

Závody v Plumlově jsou součástí dlouhé šňůry zhruba dvou desítek závodů Českého poháru zimních plavců. Ten sobotní pro sebe v hlavních kategoriích uzmuli Vít Polanský z Prahy a Andrea Klementová z Třebíče. Pohárové klání bude probíhat po celou zimu, až jej v sobotu 8. dubna příštího roku zakončí setkání v Nové Pace. Ještě předtím se však prostějovští otužilci na přehradu vrátí. Jejich oblíbenou show totiž na Štědrý den budou nepochybně opět sledovat stovky diváků.