Gymnázium jako elitní školy, učiliště „pro ten zbytek“. Zažil jsem mnoho situací, kdy lidé vnímali české školství zjednodušeně právě takto. Nutně to tak ale ve skutečnosti být nemusí. Gymnázia pracují s předpokladem, že půjdete studovat dále na vysokou nebo vyšší odbornou školu. V případě řemesel si dráhu „lajnujete“ dříve, dříve se také dostanete k praxi.

„Řemeslo má zlaté dno.“ V dětství jsme tuto větu slyšeli kolikrát. V poslední době se ale tato slova stále častěji potvrzují. Řemeslníci jsou nedostatkoví. Povzdechy nad tím, že najít dobrého, a přitom spolehlivého řemeslníka je stále těžší, jen prší. Zejména na vesnicích a menších městech. V současné době si i proto řemeslníci za kvalitní práci mohou říci odpovídající odměnu. A ty nebývají malé.

Nejen proto jsou řemesla stále více v kurzu. I na úrovni státu nebo kraje se dají zachytit zkazky o podpoře řemesel, zejména pak technických oborů. Společnost najednou řemeslníky začala postrádat. A tak zatímco pár let zpět byly možná nejlukrativnějšími školami ty ekonomického zaměření, dnes to tak být nemusí. Řemesla a jejich výuka aktuálně zažívají obrození.

Také v Prostějově je přitom bohatá nabídka různých řemesel. Ať už v oblasti elektrikářství, nebo stavebnictví, ale i v potravinářském průmyslu. Jednou z méně obvyklých profesí, která se dala vystudovat, pak bylo brašnářství. Celkově učiliště a střední odborné školy nabízí v přímo desítky řemesel. A v okolí je nabídka další: lesnictví, myslivost nebo třeba vysoce specializovaná výroba zubních protéz. Nabídka je opravdu široká.