Více než polovina střetnutí prostějovských volejbalistek v tomto soutěžním ročníku se protáhla na maximální počet pěti sad. Nezvyklou a zároveň vyčerpávající bilanci potvrdila i dohrávka 1. kola UNIQA extraligy na půdě Frýdku-Místku, kde ženy VK sice vedly, ovšem pak ztrácely. Aby ve výsledném součtu zase urvaly dva body do tabulky, tentokrát extrémně hodnotné!

Ve stejné sestavě, jak končily den předtím pohárové derby v Přerově, odstartovaly Hanačky i středeční duel. A šlo jim to k duhu. Začátek byl z jejich strany koncentrovaný, jistý, celkově dobrý. Naopak domácí hráčky dost kazily, čímž pomáhaly hostující převaze. Ta kvalitním výkonem postupně rostla (3:5, 7:11, 10:17), tudíž vstupní sada probíhala velmi jednoznačně. Platilo to až do závěru a bouřliví prostějovští fanoušci s bubny tak měli pré – 16:25 a 0:1.

Hned zkraje druhé části ale vékáčko častěji chybovalo, čehož soupeřky v prostřídané sestavě využily k vedení o dva body (z 2:3 na 5:3), později ještě o mnohem víc - 14:8. Sokolky zlepšily všechny činnosti od podání i přihrávky přes obranu až po útok, zatímco Čadovy svěřenkyně se přestaly prosazovat zakončením. A odešel jim servis. Jakmile ho Michaela Smolková s Raquel Löff opakovaně daly, povedlo se bleskově téměř srovnat na 16:15. Chvíli nato skutečně panoval nerozhodný stav, jenže následovala série hrubek týmu v modrých dresech (z 18:18 na 23:18) potrestaná vítězným náporem TJ – 25:21 a 1:1.

Tím Severomoravanky obnovily svou pohodu, což demonstrovaly v úvodu třetího dějství. Natalie Livingston výborně podávala, Veronika Strušková několikrát drtivě zasmečovala jednonožkou za hlavu nahrávačky Pavly Šmídové, plejerky VK se trápily na příjmu i jinak. Nicméně trhák z 1:2 na 9:3 zdaleka neměl rozhodující význam, neboť hostující parta odpověděla hodně vydařeným úsekem - 10:9. Teprve pak nastal stěžejní zlom v podobě další šňůry červeně oděného družstva, vzniklý rozdíl ve skóre 14:9 si do konce setu víceméně bez problémů pohlídalo, ba v nekompromisním finiši i zvýšilo – 25:16 a 2:1.

Prostějov se tak znovu ocitl blízko porážce, jako tolikrát během aktuální sezóny doma. Odvracet tuto hrozbu se snažil tradičně statečným odporem i s pomocí nové mladé posily na univerzál Josefíny Smolkové. Nejvíc bodovaly jako obvykle Jéssica Silva s brazilskou krajankou Löff a Míšou Smolkovou, leč posledně jmenovaná si za nadějného vedení VK 7:10 nešťastně zvrtla kotník. Ani taková nepřízeň osudu však hanácký kolektiv nerozhodila, naplno bojoval dál. A dočkal se odměny přesvědčivým posláním bitvy do tiebreaku, jak jinak – 17:25 a 2:2.

Zkrácenou hru otevřel úspěšněji frýdecko-místecký celek - 4:1. Na chybujícím mančaftu kapitánky Simony Bajusz se již projevil logický úbytek sil, zanedlouho to bylo 7:2 a nadšením sršící Sokol směřoval k výhře. Přesto válečnice ze srdce Moravy ještě dokázaly nepříznivý vývoj zdramatizovat (7:5), vzápětí při perfektním podání Löff dokonce obrátit (z 9:6 na 9:11). A heroickým způsobem v ohromně dramatickém závěru vydřely sladce triumfální odměnu – 14:16 a 2:3! 

 

ŘEKLI PO UTKÁNÍ

Alexandra DEDKOVÁ –trenérka TJ Sokol Frýdek-Místek

„Složily nás série chyb jednotlivých hráček. Prostějov byl dnes týmem dvou volejbalistek, a sice Silvy a Löff.“

Miroslav ČADA – trenér VK Prostějov:

„V utkání jsme lépe útočili, přesto rozhodla až koncovka pátého setu o nejtěsnější dva body. Oceňuji morálku našeho týmu.“

 

UNIQA EXTRALIGA ŽEN ČR 2022/23 – dohrávka 1. KOLA

TJ Sokol Frýdek-Místek – VK Prostějov

2:3

1. set:  16:25

2. set:  25:21

3. set:  25:16

4. set:  17:25

5. set:  14:16

Rozhodčí: Kubinec a Trumpeš. Čas: 2:07 hodiny. Diváci: 100.

Sestava Frýdku-Místku: Petrová 17, Mello 10, Shumeiko 4, Livingston 13, Strušková 10, Dvořáčková 1, libero Teperová. Střídaly: Tkáčová 6, Šmídová 4. Trenérky: Alexandra Dedková a Denisa Kavková

Sestava Prostějova: Beránková 4, M. Smolková 11, Löff 19, Bajusz 2, Silva 23, Kvapilová 6, libero Stavinohová. Střídaly: Nováková 1, J. Smolková 4, Meidlová 2. Trenéři: Miroslav Čada a Lubomír Petráš