Pozůstatky pradávného moře objevili archeologové v Brodku u Prostějova.

Objeveny byly horniny z mladších třetihor, tedy z období před zhruba dvaceti miliony let. Jednalo se o zkameněliny lastur hřebenatek a ústřic, tedy měkkýšů, kteří dnes žijí třeba ve Středozemním moři.  

K objevu došlo v ulici Salajky při hloubení výkopů pro položení elektrických kabelů. Sedimenty s lasturami byly objeveny zhruba 30 cm pod povrchem. „Ve výkopu byly nalezeny různé typy sedimentů: okrově žluté rozpadavé pískovce s rourkami červů a ojediněle zkamenělinami hřebenatek, šedožluté pískovce s lasturami hřebenatek, kompaktní šedožluté křemité pískovce s otisky a úlomky schránek hřebenatek a ústřic,“ popsal Večerníku Pavel Fojtík z Ústavu archeologické památkové péče Brno, který při nálezu spolupracoval s geoložkou Vladimírou Jaškovou z prostějovského muzea.

Bloky s lasturami ústřic a další faunou byly objeveny také v zídkách před domy, které si nedaleko postavili místní obyvatelé. „Některé z těchto kamenů až nápadně připomínají stavební materiál tradičně uplatněný na raně středověké církevní architektuře na Olomoucku,“ upřesnil Fojtík.