Podnikáte v zemědělství jako fyzická osoba a jste držitelem osvědčení o zápisu do evidence zemědělského podnikatele? Pak jsou právě pro Vás určeny informace k novele zákona o zemědělství. Novela bude účinná od 1. 1. 2023 a přináší důležitou změnu pro ty podnikatele v zemědělství, kteří mají adresu svého sídla odlišnou od adresy bydliště.

 

Bydlištěm se rozumí adresa trvalého pobytu, kterou máte uvedenou v občanském průkazu. Sídlo je adresa, odkud řídíte svoji podnikatelskou činnost, a na kterou Vám do doby zřízení datové schránky úřady doručují písemnosti.

Většinou mají podnikatelé adresu bydliště a sídla zapsanou v evidenci zemědělského podnikatele shodně.  Pokud se však Vaše adresa bydliště s adresou Vašeho sídla neshoduje, můžeme Vás od 1. 1. 2023 požádat o prokázání oprávnění užívat prostory, kde máte sídlo. 

Může také nastat situace, kdy máte adresu bydliště a sídla shodně, a přesto Vám žádost o prokázání právního důvodu užívání sídla zašleme. Uděláme to, pokud máte bydliště na adrese sídla ohlašovny (tzv. na radnici). V těchto případech doporučujeme oznámit nám změnu sídla na jinou Vámi zvolenou adresu a prokázat nám, že máte oprávnění dané prostory užívat. Za změnu zaplatíte správní poplatek 100 Kč. Nebo můžete bezplatně požádat o vyřazení z evidence zemědělského podnikatele – samozřejmě pouze tehdy, pokud v zemědělství již nepodnikáte a v budoucnu ani podnikat nehodláte.

Jestliže nám ani na opakovanou žádost neprokážete oprávnění užívat prostory, kde máte sídlo, z evidence zemědělského podnikatele Vás vyřadíme. Vaše oprávnění k podnikání v zemědělství zanikne.   

Prokazování právního důvodu se od 1. 1. 2023 bude týkat také všech nových zemědělců. Budete-li žádat o zápis do evidence zemědělského podnikatele jako fyzická osoba, k žádosti připojíte doklad prokazující oprávnění užívat prostory, do nichž umístíte své sídlo, pokud se liší od Vašeho bydliště, nebo máte-li bydliště na adrese sídla ohlašovny.

Bližší informace Vám poskytneme na živnostenském úřadě v Prostějově. Můžete nás navštívit osobně během našich úředních hodin (pondělí a středa: 8.00-12.00, 13.00-17.00, čtvrtek: 8.00-12.00, 13.00-16.00, pátek: 8.00-11.00). Najdete nás na adrese Školní 4, Prostějov - přízemí. Kontaktovat nás můžete také na telefonním čísle 582 329 505.