Milé čtenářky,

vážení čtenáři,

V životě bychom si měli užívat všech malých věcí. Když se totiž jednou ohlédneme zpět, můžeme zjistit, že ve skutečnosti byly to nejlepší, co nás v životě potkalo. Tenhle fakt jsme si v uplynulém roce 2021 mohli uvědomit více než kdykoliv jindy. Spousta skutečností, které jsme dosud brali za naprosto samozřejmé a všední, se náhle stala nedostupná. Ať už to byla po většinu roku návštěva příbuzných v domovech pro seniory, pravidelný pohyb na krytých sportovištích a bazénech, posezení s přáteli v útulné restauraci a mnoho dalších dosud naprosto běžných záležitostí. Přesto i tento rok přinesl velké množství pozitivního a netýkalo se to rozhodně pouze výsledků testů na onemocnění covid-19. Navíc se společnost zcela nepochopitelně a drasticky rozdělila na dvě poloviny – zastánce očkování a odpůrce vakcinace. A tak docházelo ke sporům prakticky na všech frontách. Bohužel se ukazuje, že dokud se nespojíme a nepotáhneme za jeden provaz, koronavirová pandemie svět neopustí. Jsou země, kde to pochopili, a omezení mají minimální, jsou místa, kde si prostě říct nedáme...

O to více jsem rád, že vás mohu z tohoto tradičního místa přivítat i v novém roce 2022. Máme za sebou obzvlášť tvrdých dvanáct měsíců, jaké jsme si nedokázali představit ani v těch nejdivočejších snech. Jestliže na začátku pandemie jsme říkali, jak je to hrozné, netušili jsme, jak těžkých boj nás čeká v tom druhém roce a jak ještě těžší je před námi v letopočtu nadcházejícím. Platí to pro každou sféru odvětví, na mediální scéně dvojnásobně. To už je dnes naprosto jisté. Protože jsou věci nezbytně nutné a jsou ty, které řešíme až potom. A my v redakci chápeme, že firmy a podniky řešíme v první řadě existenční náležitosti, teprve poté se dá mluvit o rozvíjení a propagaci. Proto bych chtěl právě při této příležitosti obzvlášť poděkovat všem obchodním partnerům a klientům, kteří nás ani v těchto časech neopustili, vnímají potřebu své prezentace, využívají našich služeb. Jedině díky nim můžeme být každé pondělí ráno u vašich prodejců. V neposlední řadě patří poděkování věrným čtenářům, ať už předplatitelům nebo těm, kteří si zvykli, že s námi začínají každý start nového týdne. Poděkovat chceme ale i těm, co si nás koupí třeba jen ve chvíli, že najdou na titulní straně ten svůj „krvák“.

Večerník čeká náročný, možná až přelomový letopočet. Již brzy nás totiž čeká připomínka pětadvacátého roku své historie a jak jsme slíbili při dvacátých narozeninách, chceme svůj milník čtvrtstoletí oslavit tak nějak po Hanácku. Na to je ale ještě chvíli času, nulté číslo Večerníku se mezi Prostějovany objevilo 20. května 1997. Na druhou stranu tento čas uteče dřív, než vyjdou včerejší noviny. Uvidíme, co nám covid-19 a společenská situace dovolí, musíme i vyčkat, jaká bude ekonomická situace. Proto vám v tuto chvíli nechci nic prozrazovat a veškeré plány ponechám v šuplíku. Nechme se všichni společně překvapit.

Nyní se nechte unášet rekordním přídavkem, který pro vás připravil celý kolektiv naší redakce. Ještě nikdy jsme nechystali čtyřiašedesát stránek speciální přílohy, na níž jsme de facto začali pracovat už o letních prázdninách. Jak se postupně rok vyvíjel, materiály se upravovaly, přidávaly a ladily. A to až do poslední chvíle a posunuté uzávěrky. Snad jsme vše stihli a i letošní ROČENKA 2021 se stane součástí mnoha vašich knihoven. Ještě jednou děkujeme za důvěru!

A ani letos se naše předsevzetí neliší od toho loňského. Chceme být opět u všeho podstatného, co se v prostějovském regionu děje tak, abyste vy, naši čtenáři, u toho mohli být s námi.

Závěrem mi dovolte vám jménem všech redaktorů, grafiků, obchodních manažerek i externích spolupracovníků popřát do celého nového roku 2022 mnoho odvahy, tolerance, radosti, štěstí a zdraví. A nezapomeňte si nás předplatit. Vězte, že nebudete litovat. A budete nás mít za starou cenu bez zdražení. A to se vyplatí!

 

PF 2022

Nastává opět onen kýžený okamžik, kdy si nejen užíváme prvních dní nového roku, ale zároveň jsme alespoň myšlenkami stále v tom starém. Bude to ještě nějakou chvíli trvat, než rok 2021 vymažeme z paměti, pokud se to ovšem vůbec kdy podaří. Jak už to tak ale bývá, určitě se všichni ve vzpomínkách na uplynulých dvanáct měsíců vracíme k těm dobrým, ale i méně příznivým zprávám či okamžikům, které jsme sami prožili.

Jaký vůbec byl rok 2021? Celé toto období nejvýraznější měrou ovlivnilo nebezpečí nákazy covid-19, kterého se stále naše společnost nedokáže zbavit. Koronavirus zhatil mnohé plány, akce a také účast slavných osobností, kterými se dříve Prostějov jen hemžil. Vzpomínáme ovšem na vydařené okamžiky, které nejen jednotlivce, ale celý prostějovský region posunuly směrem dopředu a obohatily náš život. 

Pokud všechny podstatné události roku 2021 z celého Prostějovska chcete mít ucelené a pohromadě, otevřeli jste právě tu správnou tiskovinu.

PROSTĚJOVSKÝ Večerník v posledních letech tradičně přináší hned na úvod daného roku exkluzivní přílohu s naprosto ojedinělým a velice podrobným souhrnem všeho, co se v prostějovském regionu událo během letopočtu uplynulého. Nejinak je tomu i letos a to dokonce v rekordním podání. Ještě nikdy neměla naše speciální příloha masivních čtyřiašedesát stran! Až nyní. Pusťte se do čtení, snad to do dalšího vydání ročenky stihnete... Přejeme vše nejlepší! A hlavně hodně zdraví, to štěstí už si nás pak najde.

 

DĚKUJEME! Zas a po roce musíme vzdát hold všem pravidelným i nahodilým čtenářům. Protože jedině díky nim jsme přežili další, ještě těžší rok, kterým nepochybně letopočet 2021 byl. Koronavirová pandemie trápila média snad ještě více, než když propukla a dle vývoje situaci či dostupných predikcí bude ještě hůř. Ceny se zvedají na všech frontách, u papíru to bylo až drastické. Proto jsme rádi, že nám i přes jistá navýšení zůstáváte věrní. Moc si toho vážíme! A musíme při této příležitosti upozornit, že kdo nechce platit víc, nemusí. Ještě pořád si můžete zajistit předplatné, díky němuž budete mít noviny až do domu a ještě za „starou“ cenu.

V každém případě také v uplynulém roce 2021 jste nám opětovně projevovali každé pondělí velkou důvěru tím, že prodejnost PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku se i v době dalšího rozmachu internetu a sociálních sítí nikterak zásadně nezměnila. Přestože jsme se museli vyrovnat s několika nejen výše zmíněnými zásahy a pozice tištěných médií je v České republice rok od roku horší, lze konstatovat, že zdejší noviny mají své místo na slunci. Během uplynulých dvanácti měsíců Večerník opětovně potvrdil pozici nejčtenějšího regionálního periodika, jenž ve své kategorii patří i do tuzemské špičky. „Prodáváte se ve své kategorii společně s jedním valašským týdeníkem úplně nejlépe,“ zní hlasy z distribuční společnosti. Za toto vysvědčení jsme vám velice vděční, inspiruje nás do další práce a dodává nám sílu ve chvíli, kdy energie vyprchává.

Za minulých dvanáct měsíců vás dle titulních stran stejně jako loni nejvíce zaujala témata z počátku roku. Vůbec nejsilnější bylo první číslo se silvestrovským úrazem a hlavně tradičně oblíbenou ročenkou jako přídavkem zdarma. Na druhém místě se umístilo druhé vydání upoutávající na hromadící se mrtvoly v pohřební službě. Bronzovou pozici získalo číslo 8, jemuž dominovala sebevražda z ulice Jana Zrzavého (viz. medailové stupně z titulních stran nejprodávanějších čísel Večerníku za rok 2021).

 

Speciální příloha „ROČENKA 2021“.

Vydává: Haná Press s.r.o.. Tiskne: Mafra a.s., Pavelkova 7, Olomouc. Šéfredaktor a obsahová příprava: Petr Kozák. Redakční texty: Michal Kadlec, Martin Zaoral, Michal Sobecký, Marek Sonnevend, Aneta Křížová, Jan Frehar, Tomáš Kaláb. Foto: archív PV Večerníku, internet, archív subjektů a organizací. Vedoucí obchodního oddělení: Hedvika Kozáková. Obchodní oddělení: Michal Fürle, Romana Majchráková. Grafická sazba, zlom, úprava: Jaromír Novosad, Zdeněk Tesař, Zuzana Brázdilová.

SAMOSTATNĚ NEPRODEJNÉ, vychází jako součást PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku v pondělí 10. ledna 2021.

 

Speciální příloha monitorující uplynulý letopočet ROČENKA 2022 je součástí tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večenríku, který je v prodeji od 16. ledna