Oba týmy měly na začátku této sezóny medailové ambice a mají je pořád, ale pro jeden z nich skončí aktuální ročník velkým zklamáním. Volejbalistky VK Prostějov a UP Olomouc se totiž střetnou ve vzájemné čtvrtfinálové sérii UNIQA extraligy žen ČR 2022/2023, jež odstartuje úvodním duelem v sobotu 25. března od 17.00 hodin v hale Národního sportovního centra PV. A dál projde jen vítěz!

Prestižní zápasový seriál zahajovacího kola play-off mezi dvěma konkurenčními kluby ze stejného kraje bude pokračovat druhým dílem v úterý 28. března od 18.00 hodin na palubovce olomoucké Sportovní haly Univerzity Palackého, třetí mač je na programu v pátek 31. března od 17.00 hodin znovu na prostějovské půdě. A pokud nebude série na tři vítězství rozhodnuta, přijdou na řadu bitvy číslo čtyři (pondělí 3. dubna, 18.00 hodin, Olomouc) a případně i pět (čtvrtek 6. dubna, 18.00 hodin, Prostějov).

Úřadující mistryně republiky každopádně obsadily po dlouhodobé části elitní tuzemské soutěže třetí místo s bilancí 16-5-3-6 při skóre setů 72:43 a s 61 získanými body, zatímco loni v lize bramborové protivnice jdou do vyřazovacích bojů až ze šesté příčky a dosáhly cifer 14-4-0-12, skóre 58:52, 50 bodů. V Českém poháru 2022/23 skončilo úpéčko po dvou porážkách v závěrečném turnaji Final Four čtvrté a vékáčko vypadlo už ve čtvrtfinále s Ostravou.

Jak dopadla vzájemná utkání v dosavadním průběhu vrcholící sezóny? Nejprve 13. listopadu PV – OL 2:3 (-22, 20, -22, 25, -8), poté 21. ledna OL – PV 3:0 (16, 20, 23) a následně 23. února PV – OL 3:0 (20, 14, 22). Trochu lépe je tak na tom olomoucké družstvo, což platilo i v minulém ročníku, pro prostějovský kolektiv nakonec zlatý. Tři roky předtím měla UP při derby střetech navrch ještě víc, ovšem celkový poměr výher a proher patří jednoznačně VK díky desetileté národní dominanci mezi roky 2009 až 2018.

Současný výběr hlavního trenéra Martina Hrocha má na nahrávce Anu Galvao (Brazílie), kterou prostřídává Veronika Tinklová, na bloku nastupují Viktoriia Mostsitska (Ukrajina), Katarína Körmendyová (Slovensko) či Ema Kneiflová, na smeči Lucia Herdová, Zuzana Šepelová (obě Slovensko), Adéla Borovcová nebo Aneta Weidenthalerová, na univerzálu se protáčejí další dvě zahraniční akvizice Milana Rajlič (Srbsko) s Barbarou Dapič (Chorvatsko). A libero obhospodařuje Tereza Slavíková.

„Proti Olomouci máme v probíhající sezóně o něco horší vzájemnou bilanci, totéž loni. Na druhou stranu my jdeme do play-off z lepší výchozí pozice a máme tak výhodu otevřít sérii doma. Tyhle věci z dlouhodobé části se však teď víceméně mažou, čtvrtfinále začíná od nuly. A rozhodne jej lepší momentální forma, kdo vypjaté zápasy o všechno zvládne na vyšší úrovni po všech stránkách. Věříme, že to budeme my i s podporou našich věrných fanoušků,“ řekl kouč Prostějova Miroslav Čada.

Jeho svěřenkyním nevyšel podle představ závěr extraligové nadstavby, rivalky z hanácké metropole zůstaly za očekáváním v celé dlouhodobé fázi. Kdo se nyní víc zvedne, aby postoupil do semifinále?