Další neúspěch juniorských reprezentantů České republiky na mistrovství světa U20 odstartoval novou vlnu vzrušených diskusí nad kvalitou tuzemské práce s hokejovou mládeží, jejímž středobodem je už dlouho plánované a zatím neuskutečněné zúžení početně přebujelých extralig ČR juniorů i dorostenců.

Změny v nejvyšších mládežnických soutěžích přitom budou vycházet z rozhodnutí výkonného výboru Českého hokeje o jejich redukci přijatého v prosinci 2019. Schválený model, jehož realizace musela být vzhledem k předčasnému ukončení minulého ročníku posunuta, počítá se snížením počtu účastníků juniorské extraligy z 20 na 14 a dorostenecké extraligy ze 30 na 24 sportovní cestou.

„S Filipem Pešánem jsme domluveni, že na jednání výkonného výboru předloží aktualizovaný model zeštíhlení mládežnických soutěží i návrh na přezkoumání statusu a diferenciaci podpory akademií podle dosahovaných výsledků. Návrhy budou projednány a schváleny tak, abychom k jejich realizaci mohli přistoupit od nejbližší sezóny,“ upřesnil svazový šéf Tomáš Král.

Zmíněné zužování se logicky dotkne i podoby nižších soutěží mládeže, což se týká výběrů místního oddílu SK Prostějov 1913. Pro dospělý tým hokejistů LHK Jestřábi Prostějov je pak zase stěžejní informace o platnosti plánovaného zeštíhlení Chance ligy mužů ČR ze současných osmnácti celků na dřívějších čtrnáct. V tomto případě však prý nepřichází v úvahu, že daný krok bude vedení ČSLH chtít reálně provést také už od příštího ročníku 2021/22.

„Že by na konci aktuální sezóny spadly do druhé ligy tři poslední mančafty prvoligové tabulky? To je nesmysl. Soutěž 2020/21 byla před jejím zahájením jasně stanovena jako nesestupová a změnit to v jejím průběhu není možné,“ jednoznačně vyvrátil úvahy, že by se snižování stavů týkalo už nyní i Chance ligy, sportovní manažer Jestřábů Jiří Vykoukal.