Nikdy neříkej nikdy. Přestože před sedmi lety psycholožka, malířka a spisovatelka Lilian Amann avizovala, že tehdejší její výstava bude na plumlovském zámku poslední, nyní se sem s plnou parádou opět vrací. Vernisáž výstavy s názvem „Deja vu“ se zde bude konat už tuto sobotu 15. dubna od 16:00 hodin. Můžete se těšit i na obrazy s výmluvnými názvy jako třeba „Dívka z Hané“ či „Lepší ještěrka v hrsti nežli aligátor na střeše.“

Lilian Amann v minulosti k plumlovskému zámku patřila téměř stejně neodmyslitelně jako zámek k Podhradskému rybníku. Do roku 2016 se tady každoročně na začátku léta konala její výstava. Autorka, která se narodila v Brně a trvale žije v Německu, se i tímto způsobem s nevšední hrdostí hlásila ke svým hanáckým kořenům.

Kvůli plánovanému stěhování do Anglie se však rozhodla tuto tradici přerušit. Letos ji však po sedmi letech opět obnoví. Díky tomu budou moci lidé na zámku zakusit pravé déjà vu, tedy pocit, že to, co právě prožívají, se už jednou stalo.

Do Plumlova se Amann vrací s kolekcí zhruba třiceti obrazů, které budou z velké části u nás vystaveny poprvé. „Letos tomu bude dvacet let, co jsem vystavovala na zámku Plumlov poprvé. V chodbě tehdy stál smuteční kočár pana Obra a v prostorách vládla hrozná zima. Plumlovské děti, které tehdy vystoupily v programu, jsou dnes již dávno dospělé,“ ohlédla se v čase výtvarnice, která se ve své tvorbě vždy zaměřovala zejména na ztvárnění lidské tváře. „Pod vlivem pandemie jsem lehce přehodnotila vztah člověka s přírodou. A tak na obraze ‚Dokonalá osamělost bílé vrány‘ člověk zcela chybí,“ upozornila Lilian Amann, která je mimo jiné i autorkou knih „Pohádky a povídání z dávné Hané“ či sbírky slovních hříček „LovSlov“.

Nyní autorka opět zve do svého světa harmonie pocitů a barev zachycených na plátnech.  „Prostředí zámku v Plumlově je velice inspirativní. Nejen k napsání knížky pro děti, ale tuhle budovu i po těch dvaceti letech stále vnímám jako centrum pozitivní energie,“ vyjádřila se výtvarnice, která se do Plumlova dle svých slov už moc těší.

Možnost navštívit její výstavu na zdejším zámku budete mít od nadcházející soboty až do 15. června.