Milé dámy, štve vás váš chlap opravdu nesnesitelně? Nebo byste naopak udělaly vše, co mu na očích vidíte? Ať tak či onak, pak rozhodně není dobrý nápad ho omámit a podřezat. Toto bohužel ztratila ze zřetele zubařka pocházející z Konice Magdalena Š. Sympatická dvaatřicetiletá žena nyní před soudem čelí obžalobě z vraždy svého partnera. Její příběh nabízí snad víc otazníků než ta nejzapeklitější detektivka. Přitom to základní je nesporné. Žena se nějaký čas pečlivě připravovala na to, aby svého partnera zabila. Při vlastním činu úzce spolupracovala se svojí výrazně starší kamarádkou.

Otazník se však vznáší už nad tím, jak se právě ti dva dali vůbec dohromady. Ona mladá, pohledná, inteligentní, vzdělaná, oblíbená a v zaměstnání úspěšná na jedné straně, on o téměř dvacet let starší, pofidérní „léčitel rakoviny“ s pověstí šarlatána, který zřejmě těžil pouze z už tak poměrně vachrlaté pověsti svého otce. 

Mnohé nasvědčuje tomu, že je spojil právě boj s rakovinou, kterou trpěla Magdalenina maminka. Uznávaná logopedka vychovávala svoji jedinou dceru sama, a tak se nelze divit, že si obě dvě k sobě vytvořily silné pouto. Se zákeřnou nemocí před svou smrtí bojovala několik let a její dcera s ní musela sdílet mimo jiné i jakousi informovanou bezmoc, kterou v podobných případech často nabízí konvenční medicína. Následně se tonoucí chytají i stébel, nad nimiž by jinak zcela logicky mávli rukou. 

Právě bezmoc a příslib naděje na uchování života její maminky mohly přivést mladou lékařku do náruče podvodníka, s nímž zřejmě následně provozovala podivné „šamanské“ rituály. Nelze se pak divit, že si hravá a snad i trochu střelená Magdalena na svůj sportovní vůz Toyota nechala vyrobit espézetku s nápisem Saxana86.

Pokud vše maximálně zjednodušíme a přeskočíme až k tragickému finále, pak existují dva zcela odlišné motivy, proč konická rodačka svého muže nakonec omámila a podřezala.

Lze si totiž docela dobře představit, že po letech společného života jí spadly růžové brýle a ona si uvědomila s kým vlastně má tu čest. Nikdo by se nedivil, pokud by náhle prokoukla všechny předchozí manipulace ze strany muže, kterému tolik věřila. V takovém stavu se mohla spojit se starší ženou, která by ji podpořila v tom, aby se jednou provždy zbavila muže, jenž pro ni znamenal pouze přítěž.

Vedle této tu však existuje i druhá zcela odlišná verze. Nezištná a v některých ohledech stále naivní Magdalena svému muži natolik věřila, že mu byla připravena splnit každé jeho přání. A to i v případě, když za ní přišel s tím, že si přeje zemřít či, řečeno slovníkem nejrůznějších mystiků, „přesunout do jiné dimenze“. Sama by se však k tak razantnímu kroku nikdy neodhodlala, a tak vše připravovala s další členkou podivné „sekty“. Nečinily tak ovšem pouze tyto dvě, ale na všem přímo spolupracovaly s mužem, kterého měly zavraždit.

Přestože druhá verze vypadá hodně podivně, může být přece jen pravděpodobnější. Jenže kdo to může rozhodnout? Jak vše skutečně bylo, vědí pouze ony dvě dámy, jež nyní stojí před soudem. Zda jim porota uvěří, či nikoliv, bude záležet pouze na ní.

Jisté je, že Magdalena si život neskutečným způsobem zcela zbytečně poznamenala. Navzdory tomu právě v jejím případě rozhodně není stále pozdě začít znovu a jinak. Není proto jedno, jestli ve vězení stráví dva roky, nebo patnáct let. Už jen s ohledem na šanci zplodit své vlastní děti…