Do sokolovny v Prostějově chodí společně se známými týden co týden hrávat volejbal. Loni v květnu se ale bojovalo o daleko více než jen o body a sety. Při zápase se spoluhráč Ondřeje Škultetyho zhruba po dvaceti minutách Jaroslav Řehulka následkem infarktu sesunul na zem. Člen Sokola Vřesovice a bývalý elitní voják u 601. skupiny speciálních sil v Prostějově neváhal a okamžitě mu poskytl první pomoc, která mu zachránila život. Na vyhlášení ankety Sokol roku tak obdržel cenu Fair Play. A jak sám přiznal, nejednalo se o jeho první záchranu života...

 

Na svém dresu má číslo 601, a ne náhodou. Roky působil u 601. skupiny speciálních sil v Prostějově. Právě i vojenský výcvik mu pomohl při záchraně dalšího volejbalisty. Vše se událo v květnu roku 2022. Z tradičního přátelského klání se stal rázem boj o život. „Jakmile se to stalo, okamžitě jsem věděl, co musím udělat, Jardu jsem otočil a hned jsem mu dával masáž srdce. Holky se mě ptaly, jestli nepotřebuju pomoc, řekl jsem, že mají volat záchranku,“ zavzpomínal v nedávném pořadu pro Českou televizi na první chvíle po incidentu hrdina okamžiku.  „Jarda se po té masáži srdce vrátil do života, ale pak zase zkolaboval podruhé, a zase začal ten kolotoč znovu, ještě teď mám z toho úplně husí kůži,“ řekla spoluhráčka Ivana Monhartová. 

Sám Jaroslav Řehulka si z celého incidentu pamatuje až chvíle v sanitce. „Navštívil jsem ho na volejbalu. Chvíli jsme se bavili. On je velice skromný a bral to jako samozřejmost, manželce to doma ani neřekl,“ prozradil. Oceněný sportovec to potvrdil. „Neřekl, já jsem to bral jako běžnou věc. Normálně člověk pomohl člověku a hotovo,“ řekl. Nejednalo se přitom o první případ, kdy někomu zachránil život. Přede dvěma roky u plumlovské přehrady oživoval cyklistu.

Nyjí za to získal Cenu Fair Play v rámci ankety Sokol roku 2022.