V úterý dopoledne a odpoledne proběhlo letos druhé zasedání prostějovských zastupitelů. V obřadní síni nové radnice je čekal program čítající 26 bodů. Členové zastupitelstva, kterých se tentokrát ze 35 sešlo 34 postupně probrali třeba dotace, prodeje nebo projekt Corrency, který má pomoci některým obyvatelům města s drahotou. Dostalo se ale také na otázku budoucnosti Národního domu. Nebo na představení nového zastupitele.

Právě uvedení do funkce nového zastupitele bylo mezi prvními body. Byl jím po složení slavnostního slibu potvrzen Lukáš Andrýsek z hnutí Pévéčko. Krátce poté se také stal novým členem kontrolního výboru. Andrýsek je profesionální fotograf, s prací na komunální úrovni má navíc zkušenost: působí v čele kulturní komise rady města.

Zastupitelé dále rozhodovali o udělení čestných odznaků (nejen) městským strážníkům, pojmenování nové ulice nebo také o změně vyhlášky o pití alkoholu na veřejnosti. Konkrétně o rozšíření míst, kde je pití zakázané. Tyto materiál prošly zastupitelstvem bez větších diskuzí. Někteří opoziční zastupitelé naopak rozporovali lidi navržené radou města na valné hromady firem, v nichž má Prostějov svůj podíl.

Největší diskuze se ale odehrály nad dvěma tématy: Národním domem a projektem Corrency. Národní dům, konkrétně jeho restaurační část, zastupitelé probírají na zasedáních pravidelně. Nyní měli rozhodnout mimo jiné o dotaci 2 miliony korun nebo o likvidaci společnosti Národní dům, o.p.s. Důvodem byly nedobré ekonomické výsledky. Opoziční zastupitelé v tomhle případě namítali, že by se měl zvážit pronájem prostor soukromé osobě.

V případě projektu Corrency jej přijel představit majitel společnosti, která s ním přišla, Petr Stuchlík. Pomocí prezentace a také videa a některých čísel se snažil přesvědčit zastupitele, aby podpořili pilotní projekt, na který Prostějov vyčlenil pět milionů korun: pomoc by měl místním živnostníkům, zároveň ale také osamělým lidem nad 65 let nebo rodinám s dětmi do 15 let. Část zastupitelů hovořila o složitosti procesu, další o tom, že se daly parametry projektu nastavit jinak. Nakonec ale návrh prošel.