V neděli odpoledne porážka na půdě Táborska, a pak se ve fotbalovém klubu 1.SK Prostějov děly věci. V pondělí dopoledne byl oficiálně odvolán kouč Pavel Šustr a mužstvo převzal Michal Šmarda, ten měl na přípravu na zápas s Vyškovem jen necelé dva dny. Základy ale postavil na pevné defenzívě a v derby se mu to vyplatilo. Zatímco hosté dobývali svého soupeře, domácí dokázali odolávat a dvacet minut před koncem rozhodli z penalty o tom, že se poprvé v jarní části mohli radovat ze tří bodů a důležité psychické vzpruhy.

Od začátku bylo jasné, kdo bude dirigovat tempo hry a byli jim hosté. Ti se snažili dostávat do šancí přes obranný val, který ale tentokrát v modrobílých barvách dokázal odolávat. Po drobné chybě na startu brankáře Vejmoly to vypadalo nebezpečně, ale obrana včas zasáhla. Do první šance se po čtvrt hodině dostal Lahodný, ale jeho pokus mířil nad branku Vejmoly. V další šanci byl pak Lacík, ale ani ten nedokázal vystřelit.

Prostějov se snažil hrozit jen z rychlých kontrů, ale v rámci prvního poločasu se jim žádný z nich nepodařilo vyřešit až do zakončení a cíl byl jasný, hlavně udržet nulu.

Ve druhém poločase se obrázek příliš nezměnil, a zatímco hosté pokračovali v tlaku, který však byl jen po vápno. Světlou výjimkou na začátku druhé půle byla šance, po které musel zasáhnout Vejmola a z blízkosti míč dokázal vyrazit až na velké vápno, tam se k němu opět dostali hosté, ale i s dorážkou si zvládl poradit brankář.

Po hodině hry musel odstoupit pro zranění Bialek a bylo otázkou, jak se s tím pevná defenzíva srovná. V 67. minutě ale měl svou šanci Bartolomeu, který se dostal po pasu Koudelky za obranu k míči dříve než brankář Kinský a snažil se ho dostat do branky. To se mu nepovedlo, ale po střele ho Kinský sundal, takže sudí Zelinka neváhal nařídit penaltu. Míč si vzal kapitán Schaffartzik a střelou doprostřed otevřel skóre zápasu – 1:0.

Po brance se snaha Vyškova ještě zvětšila a snažili se to cpát i do vápna, ale obranná řada vše zvládla uskákat a do žádné výraznější šance svého soupeře nepustila. Po skončení duelu tak byla cítit na domácí straně obrovská radost, protože takto ubojované vítězství už potřebovali jako sůl.

POZÁPASOVÉ HODNOCENÍ TRENÉRŮ

Michal ŠMARDA – 1.SK PROSTĚJOV

„Jsme moc rádi, že jsme to zvládli. Situace nebyla jednoduchá pro celý klub. Měli jsme krátkou dobu na nějakou přípravu a něco změnit. Důležité bylo trošku pozvednou hráče, aby věřili, že když to odmakají, tak budou odměněni. Věřili jsme tomu, že to zvládneme. Soupeř byl daleko více na míči a ukázal svou kvalitu. My jsme tam měli i trošku štěstí v některých případech, ale nějakou super šanci si nevytvořil. Po poločase jsme si říkali, že to musíme vydržet a vzadu to prostě uhrát na nulu a zkusit se z něčeho prosadit. Druhý poločas jsme odehráli lépe, dali jsme branku a podařilo se nám to udržet. Pro nás ohromná vzpruha a věřím, že body, od kterých se odpíchneme.“

Jan TROUSIL – MFK VYŠKOV

„Na jaře je to pořád dokola. Hrozně se trápíme v koncovce a je to už třetí zápas v řadě. Máme velmi dobré první poločasy, kdy jsme v tlaku a každého přehráváme. Ale není tam důraz ve vápně, aby se tam někdo obětoval pro tu branku. Přijde mi, že jsme spokojení, že máme hru pod kontrolou a hrajeme to kolem vápna. Máme držení míče, ale nedotlačíme to tam. My jsme dostali branku prakticky z ničeho, kdy se tam domácí jednou dostali. Jestli tam byl Tonda Kinský později, tak není co řešit a my jsme jim dali dáreček. Je tak úplně jedno, jak obraz hry vypadá, když nevezeme domů body.“