Fotbalovým prostředím v posledních dvou měsících nic nerezonuje tak jako návrh fotbalové asociace na možnou reorganizaci soutěží, která by se dotkla širokého spektra klubů. Snížení by mělo přijít ve třetí nejvyšší soutěži, divizi a kompletně zrušena by měla být současná podoba I.B tříd Olomouckého KFS. Jenže nyní se zdá, že všechno je jinak.

Původně se hovořilo o této možnosti už od sezóny 2024/2025, to ale nyní neplatí. Redukce soutěží totiž souvisí také s profesionálním fotbalem, tedy první a druhou ligou, které však spadají pod ligovou fotbalovou asociaci. Ta zatím o případném snížení účastníků příliš nechce slyšet a uvědomuje si, že to napříč kluby neprojde.

Propojení mezi amatérským a profesionálním fotbalem tu vždy bylo, je a bude, což si také uvědomuje i vedení FAČR. A i ten profesionální nyní prochází určitými změnami. Dá se tedy očekávat, že by zde výhledově mělo dojít k určitým reformám, které by pro Fotbalovou asociaci po současné verzi mohly znamenat další změny. Proto se tak aktuální strukturalizace zatím odkládá a bude se čekat na dohodu mezi LFA a FAČR. I nadále však zůstává otázkou, jestli k dohodě mezi oběma subjekty opravdu dojde. Zatímco podle vedení fotbalové asociace řeší, zda má český fotbal skutečně na to, aby utáhl 32 profesionálních celků, tak ligová fotbalová asociace tvrdí, že kluby by proti případnému snížení byly zásadně proti.

I podle předsedy FAČR Petra Fouska musí dojít ke shodě od nejvyšší soutěže až po ty nejnižší a vše musím být vykomunikováno s dostatečným předstihem, aby mohla reorganizace začít. Nejdříve se nyní mluví o sezóně 2027/2028, ale kdo ví, jak tomu ve skutečnosti bude a zda vůbec. Inu, když zmatky, tak pořádné…