Počasí si nevybírá a přesvědčili se o tom i v Protivanově, kde jejich velikonoční stezka musela být z plánované soboty 15. přeložena na neděli 16. dubna. Tento přesun se ale vyplatil, protože místo sychravého počasí se děti společně s rodiči dočkaly nádherného počasí. V okolí Protivanova tak mohly plnit úkoly, za které je v následujícím týdnu čekala odměna v knihovně. Soutěžit dorazilo přes šedesát dětí a nejednalo se pouze o místní drobotinu.

Stezka pořádaná místní knihovnou je zcela bezkontaktní a svůj příběh začala psát v době covidu. „Začali jsme to dělat takto v době, kdy byl covid. Bylo nám líto, že se nemůžeme scházet hromadně, a chtěli jsme, aby i tak našly děti nějaké vyžití. Vymysleli jsme proto bezkontaktní soutěže, kde si to rodiče s dětmi mohli obejít tehdy, kdy se jim to hodí,“ prozradila hlavní organizátorka akce Kateřina Trundová.

Při samotné akci o obci bylo rozmístěno deset stanovišť se soutěžemi, které jsou pro školní děti, ale i pro ty nejmenší. Nechybělo tak například skákání v pytli, opičí dráha, házení vajíček, ale i třeba hledání kuřátek pro slepičku. Všechny disciplíny tak víceméně spojovalo velikonoční téma. „Letos se nám zúčastnilo přes šedesát dětí, které soutěžily. Na startu si vzaly kartičku, kde nechyběla i mapa, kudy by se měly vydat a kde na ně čekají úkoly. Za splnění úkolů dostávají žetony na kartičku. Když ji pak v následujícím týdnu donesou do knihovny, tak obdrží odměnu,“ doplnila Trundová.

Velkou radost udělalo organizátorům počasí, které na rozdíl od předchozích dnů vyšlo, takže se ukázalo dobrým krokem stezku o den posunout. „Rodiče i prarodiče tak vzali děti na procházku a zpříjemnili si odpoledne. Dorazily k nám i některé přespolní děti a věřím, že si to užily všechny. Z počasí jsem měla velké obavy, protože ty tři předchozí dny bylo opravdu nehezky, museli jsme to tak o den přeložit. A všechno vyšlo perfektně. Přišla sice menší přeháňka, ale to bylo až ve chvíli, kdy už jsem věci uklízela,“ dodala s úsměvem Kateřina Trundová.