Tak už to má spočítané! Známý prostějovský podvodník Emil Šťuka si minulé úterý 18. dubna vyslechl rozsudek, který jej poslal na sedm let za mříže. Navzdory plamenné a více jak hodinu trvající řeči svého obhájce jej soud uznal vinným z toho, že vysokoškolsky vzdělaného muže obral o neuvěřitelných pět a půl milionu korun, další zhruba milion by měl vrátit Radimovi N., kterého navíc svedl ke křivé výpovědi před soudem. Oba důvěřivci, kteří si slibovali vysoký zisk od koupě domu ve Vídni, už peníze své ani svých blízkých zřejmě nikdy neuvidí... O případu Večerník referoval již několikrát a ani tentokrát jsme u soudní líčení nechyběli.

Čtyřiapadesátiletý Emil Šťuka už byl za podvedení Radima N. odsouzen k šesti letům vězení. Nyní byl obžalován z toho, že podobným způsobem, tedy prostřednictvím fíglu se zprostředkováním výhodné, nicméně zcela fiktivní koupě domu ve Vídni, napálil také Jiřího P. Soud mu tak jeho původní trest o rok navýšil.

S hudebníkem a učitelem se obžalovaný seznámil v Olomouci, kde svého času působil jako trenér boxerské mládeže. Postupně z něj vymámil pět a půl milionu korun, které se Jiřímu P. od různých věřitelů podařilo získat zejména díky otci, který v minulosti působil jako vysoce postavený úředník.

Půjčoval si, kde mohl

Rozsudku předcházela neobyčejně dlouhá řeč advokáta obžalovaného, který zcela znevěrohodnil výpověď poškozeného, přičemž vycházel ze skutečnosti, že na účtu obžalovaného nepřistála ani koruna. Z toho dle něj vyplývala praktická nemožnost dokázat, že jeho klient nějaké peníze inkasoval a pokud snad ano, tak kolik jich vlastně bylo.

Podle obžaloby však všechny transakce měly probíhat „z ruky do ruky“, čemuž nasvědčovalo i to, že si poškozený prostřednictvím svého otce během krátké doby vypůjčil astronomickou sumu. Z ní mu na kontě nezůstalo vůbec nic. Stejně jako Radim N. tak do obrovských problémů dostal nejen sebe, ale i své rodinné příslušníky a spoustu lidí kolem sebe.

Vše hned měnil na eura

Výpověď poškozeného se nesla v duchu jeho osobnosti. Je to umělec žijící mimo realitu. Ve výhodném nákupu nemovitosti očividně viděl možné řešení své problematické finanční situace. Jenže jeho výpověď potvrzuje například i fakt, že všechny peníze, které se mu díky otci podařilo vypůjčit, okamžitě měnil na eura. Proč by to dělal, kdyby neměly posloužit právě k nákupu domu v zahraničí?“ argumentovala soudkyně Ivona Otrubová, která na straně obžalovaného neobjevila absolutně žádné polehčující okolnosti.

Kde ty miliony jsou?

Kde přesně peníze skončily, se soudu zjistit nepodařilo. Všechny zřejmě putovaly na nákladný životní styl rozsáhlé prostějovské rodiny. Kromě toho Emil Šťuka prokazatelně prosázel více jak milion korun u sázkových kanceláří, kolik peněz stihl naházet do výherních automatů, se zjistit pochopitelně nedá.

Rozsudek dosud není pravomocný, obě procesní strany si ponechaly lhůty pro možnost odvolání.