V průběhu minulé tenisové sezóny vypadla z kalendáře celá řada turnajů, u dalších došlo k posunutí termínu. Někteří hráči a hráčky měli problém vyrovnat se s nečekanou změnou herního i tréninkového rytmu, jiní se s novými podmínkami, které přinesly omezení kvůli koronaviru, vyrovnali docela dobře. Večerník tradičně na přelomu letopočtu porovnává vystoupení těch, kteří měli či mají něco společného s TK Agrofert Prostějov. Nejinak je tomu i tentokrát, kdy se dostáváme k monitoringu „bílého sportu“ za rok 2020.

Z pohledu nestandardní sezóny je zajímavé srovnání žebříčkového postavení prostějovských tenistů a tenistek na konci loňského roku s jejich umístěním na konci následující sezóny. „Už jen letmý pohled na žebříček ukazuje, že z pohledu aktuálního postavení kluků to vlastně nebyl úplně špatný rok. Jirka Veselý se vrátil do stovky, výrazně poskočil Jirka Lehečka nebo Dalibor Svrčina a další hráči si své postavení udrželi. Kdyby se turnaje hrály, jak byly naplánované, a neexistovala další omezení, mohlo to být jinak. To už ale nikdo nezjistí, je třeba to brát, jak to je,“ komentuje počínání svých svěřenců v roce 2020 šéftrenér prostějovského TK Agrofert Jaroslav Navrátil.

Skokanem roku je jednoznačně Jiří Lehečka. Výrazně si pomohl postupem do semifinále na prostějovském challengeru MONETA Czech Open nebo vítězstvím na turnaji kategorie Future v Praze a poskočil do čtvrté světové stovky. „Chci co nejdříve do stovky,“ plánuje nadějný reprezentant.

Mezi elitu se zpět dostal Veselý. Českou jedničku do stovky vrátilo především vítězství na turnaji ATP v Pune i nedávné čtvrtfinále na Sardinii. „Chtěl jsem ještě více. Po únorovém triumfu v Indii se zdálo, že to půjde. Musím věřit, že se to podaří v další sezóně,“ uvedl Veselý.

O více než sto míst poskočil Dalibor Svrčina, posun o 58 míst nahoru zaznamenal Vít Kopřiva. Své postavení uhájil Zdeněk Kolář a David Poljak.

Mezi ženami zůstaly nejlepší dvě Češky ve světové desítce, postavení ve třetí desítce udržela Karolína Muchová, ve čtvrté jemně povýšila Barbora Strýcová a mírný posun zaznamenala také Kateřina Siniaková. Zlepšení hlásí i Anna Sisková. Jen velice lehce si pohoršila či Kristýna Plíšková, naopak sešup dolů postihl Terezu Smitkovou.

Tenistkou s největším progresem se stala jednoznačně Barbora Krejčíková. Dlouholetá skvělá deblistka se po letech snažení prosadila také ve dvouhře. Do první stovky ji katapultoval postup do osmifinále na Roland Garros. „Je to neuvěřitelné. Přišlo to ve chvíli, kdy už jsem přestávala doufat, že se do stovky někdy dostanu. Přece jen se to podařilo, je to skvělé nabuzení do dalšího tréninku. Věřím, že můžu být ještě lepší,“ míní Krejčíková.

Trošku jiný pohled na divný rok  

Oficiální žebříčky ATP a WTA aktuálně fungují na principu, že tenisté a tenistky neztrácejí, s výjimkou mužského Turnaje mistrů, žádné body. Funkcionáři tak rozhodli kvůli pandemii koronaviru, která na dlouhé měsíce přerušila tenisovou sezónu a ovlivňuje stále a její dopady budou zřejmě patrné i v příštím roce. Statistiky letos získaných bodů nicméně existují a jsou zajímavé také pro české barvy.

Situace využila mimo jiné první hráčka žebříčku a vítězka loňského Roland Garros Ashleigh Bartyová, jež do obnoveného turnajového kolotoče vůbec nenaskočila. Přestože v neoficiálním letošním rankingu jí patří s 1601 body až 12. místo, rok 2020 zakončila jako světová jednička.

Z českých tenistek si v tomto neoficiálním pořadí vedla nejlépe šestá Petra Kvitová, oficiální šestka Karolína Plíšková je třináctá. Na 40. místě bychom našli Markétu Vondroušovou, následují 54. Barbora Krejčíková, 56. Marie Bouzková, 57. Karolína Muchová a 70. Tereza Martincová. Barbora Strýcová byla v loňském pořadí až na 91. pozici.

Zajímavé je také srovnání u mužů. Těm vládl tak jako tak světová jednička Novak Djokovič. S výrazným odstupem následovali Dominic Thiem, Rafael Nadal, Alexander Zverev a Andrej Rubljov. Ale třeba Roger Federer, který loni odehrál jen Australian Open, je v této statistice až osmadvacátý. Nejlepší český tenista Jiří Veselý byl na 51. místě a Zdeňkovi Kolářovi patřila 180. příčka.

„Pravdou je, že z rozhodnutí tenisových šéfů oficiální žebříček úplně neodpovídá výsledkům z letošního roku. Ale na tuto situaci se dá nahlížet i ze druhé strany a ta je pro řadu našich hráčů a hráček příznivá. Všem jsem říkal, že je důležité hrát a získávat body. Právě kvůli tomu, že loňské body nevypadávají. Je to šance poskočit v žebříčku nahoru a dostat se na výhodnější startovací pozici v okamžiku, kdy se zdravotní situace uklidní a také tenis se vrátí do normálu,“ nabízí svůj pohled trenér Navrátil.

Otazníky kolem této sezóny

 

Český, resp. prostějovský tenis má stále ve světě dobrý zvuk. Řada hráček dlouhodobě patří mezi elitu, několik nadějných výsledků z roku 2020 naznačuje, že se do popředí pomalu dere také mužská generace. Všichni následovníci Jany Novotné, Heleny Sukové, Tomáše Berdycha nebo Radka Štěpánka, stejně jako velké současné hvězdy typu Petry Kvitové a Karolíny Plíškové se již pilně připravují na novou sezónu a věří, že tento rok bude pro celou společnost příznivější než ten loňský. A že časem řbudou moci opět hrát před svými fanoušky v největších světových tenisových arénách.

„Zpátky do práce,“ napsala na sociálních sítích před pár týdny Kvitová a podobně jsou na tom prakticky všichni hráči a hráčky. Někteří ještě koncem roku dohrávali turnaje nižších kategorií, Kopřiva dokonce startoval na challengerech v Jižní Americe. Série zámořských turnajů mu totiž pomáhala dohnat ztráty v průběhu roku, kdy se řada podniků zrušila bez náhrady.

Nad startem nové sezóny dlouho viselo několik otazníků. Až po dlouhých spekulacích bylo v závěru prosince konečně jasno o prvních mužských turnajích tenisového ročníku 2021. Asociace ATP představila kalendář pro první až sedmý týden následujícího roku a ve výčtu nechybí ani Australian Open, jehož hlavní soutěž se uskuteční netradičně až od 8. února. Kvalifikace prvního grandslamu sezóny je na programu už v těchto dnech začala uplynulou neděli 10. ledna v Dauhá. A díky start Zdeňka Koláře má zastoupení i prostějovský tenis.

Ty největší hvězdy už vyhlíží přímo hlavní podnik. „Není to příjemná situace, ale něco podobného už tady bylo. Musíme trénovat, udržovat se v co nejlepší formě a až to bude možné, vrátit se co nejrychleji do herního rytmu. Nic jiného nám nezbývá,“ míní česká mužská jednička Veselý a tomu odpovídá i jeho největší sportovní přáni do tohoto roku. „Ať už se vše vrátí do starých kolejí…“

Mužský tenisový kalendář 2021 startuje mezi 5. a 13. lednem, kdy se aktuálně konají turnaje kategorie ATP 250 v Delray Beach a Antalyi. Právě tam nejlepší prostějovský tenista nepřešel přes úvodní kolo, když prohrál s Ruusuvuorim 3:6 a 6:7(4). Po skončení tohoto klání bude následovat dvoutýdenní pauza, během níž se tenisté budou moci přesunout do Austrálie a podstoupit tam povinnou karanténu. Ještě před samotným grandslamem se v Melbourne budou konat dvě souběžně hrané akce kategorie ATP 250 (31. leden–6. únor) a také ATP Cup (1.–5. únor) za účasti dvanácti týmů (letos jich startoval dvojnásobek). Bohužel Češi se akce nezúčastní.

Asociace ATP dále informovala, že o plánu turnajů pro osmý až třináctý týden se teprve rozhodne, přičemž od čtrnáctého týdne se zatím počítá s původním kalendářem. Už nyní je jasno, že se letos neuskuteční turnaj v New Yorku, kde se podle prvotních plánů mělo hrát během druhého únorového týdne. Pořadatelé akcí v Puné a Riu se pokusí najít náhradní termín.

Turnaje ATP Challenger Tour odstartují v roce 2021 18. ledna akcí v Istanbulu. Týden poté vypuknou challengery v Antalyi a Quimper, následovat bude opět Antalya a s ní Orléans. Souběžně s prvním týdnem Australian Open, tedy od 8. února, se uskuteční hned trojice challengerů (Cherbourg, Biella, Potchefstroom). A od 15. února se bude hrát opět v Bielle a Potchefstroomu.

Tenistky začaly letošní sezónu v Abú Zabí kde se představila kompletní česká špička i s prostějovským zastoupením. Jak si vedly, najdete na jiném místě tohoto vydání Večerníku.

V Dauhá začala stejně jako mužům kvalifikace Australian Open a i tenistky čeká následně dvoutýdenní pauza. Generálkou na úvodní grandslam budou dva turnaje kategorie 500 v Melbourne. Tradiční podniky v Brisbane Aucklandu či Hobartu byly kvůli koronavirové pandemii zrušeny. A určitě nebyly posledními…

 

03 graf2

03 graf4