Býval to jeden z nejbohatších a nejvlivnějších podnikatelů v celém kraji. Působil v takových obchodních gigantech, jakými byly Hanácký masokombinát, Pozemní stavby Olomouc či v legendárním zásilkovém domě Dona Prostějov. Byl funkcionářem ODS s kontakty na špičky tuzemské politiky. Nyní je vše trochu jinak. Miroslav Langer (60) byl za podvody a zpronevěru odsouzen k celkem k osmi letům vězení. Po vykonání trestu, z něhož byl podmíněně propuštěn, se usadil ve Vrahovicích. Nyní tento nesporně inteligentní muž pohybující se však dlouhodobě na samé hraně zákona opět stanul před soudem.

Už je tomu dvacet let, co byl do té doby bohatý a mocný Miroslav Langer poprvé policisty obviněn. Následně skončil ve vazbě a v roce 2003 pak předstoupil před soud. Po vleklých soudních sporech byl odsouzen za celkem čtrnáct trestných činů podvodu a zpronevěry se škodou přes osmdesát milionů korun. On sám se tehdy hájil tím, že se coby člen a sponzor ODS stal obětí tehdejší politické akce ČSSD Čisté ruce.

Návrat velkého hráče

Nyní Miroslav Langer působí s mnohem skromnějším rozpočtem, nicméně styl svého podnikání se alespoň dle policistů nezměnil. Ve čtvrtek 7. ledna byl obžalován z toho, že před dvěma lety odebral z prostějovské prodejny stavebnin cihly a sádrokarton za celkem 552 tisíc korun. Materiál odvezl na neznámé místo a neměl v úmyslu jej zaplatit. „Zajistil nákup materiálu na firmu, kterou fakticky ovládal, ač jednatelem byl někdo jiný. Fakturu neuhradil, a přestože věřitele ujišťoval o tom, že vše bude zaplaceno, začal stavební materiál rozprodávat,“ vysvětlil státní zástupce Jaroslav Miklenda s tím, že za prodané cihly inkasoval peníze právě obžalovaný. „Putovaly na účet firmy, kterou rovněž vedl obžalovaný, přestože formálně byla jako jednatelka vedena jeho dcera,“ dodal Miklenda.

Firma si cihly našla na webu

Rozprodeji materiálu učinili přítrž až policisté na základě oznámení poškozené firmy, která je objevila v nabídce jednoho internetového portálu s použitým zbožím. Díky tomu se většina z materiálu vrátila zpět do prostějovské prodejny. Způsobená ztráta se tak zastavila na 112 tisíc korunách. Ačkoliv u soudu se Miroslav Langer hájil velmi květnatě, jeho argumenty by se daly stručně shrnout do jediné věty – za vše může někdo jiný. Obviňoval zejména jednoho z jednatelů „své“ společnosti Agro Energo – Lan, kterého do vedení společnosti sám přivedl. „Nestaral se vůbec o placení daní, z čehož vznikl dluh. Firemní účet byl obstaven, hrozila exekuce na majetek, proto jsem zajišťoval rozprodej stavebního materiálu, aby to bylo z čeho uhradit,“ snažil se hájit své jednání Miroslav Langer, který na svého „parťáka“ dokonce podal trestní oznámení. Policisté však v tomto případě žádné pochybení neshledali. Co však vyšlo najevo, byl naopak fakt, že jediný, kdo profitoval z prodeje „zmizelého“ stavebního materiálu, byla firma Langerovy dcery, v níž působil i obžalovaný. 

Korunní svědek, jímž byl právě někdejší jednatel společnosti Agro Energo – Lan se z jednání omluvil, hlavní líčení tak i z tohoto důvodu muselo být odročeno na čtvrtek 14. ledna.