Odřezal vám někdo v poslední době katalyzátor od auta? Pak to možná byl právě Roman Bihári. Poměrně svérázný chlapík žije v přesvědčení, že život je zábava a peníze jsou tu hlavně od toho, aby se utrácely, případně roztáčely při hazardních hrách. Přesto jejich nedostatkem podle vlastních slov rozhodně netrpí. Jak to dělá, s tím se minulé úterý 25. dubna u prostějovského soudu nesvěřil. Jistou nápovědou byl pouze fakt, že byl obžalován z toho, že minimálně ve dvou případech odřezal a ukradl katalyzátor z aut. Třiatřicetiletý zloděj toho však má na svědomí nepochybně víc...

Roman Bihári pochází z Přerova a coby správný olašský cikán nikdy v životě nebyl zaměstnán. Přesto se netajil zálibou v luxusních autech, která si i půjčoval. „Práci jsem nikdy nepotřeboval ani nepotřebuji, kolik utratím, nevím, ale věřte mi, že žiju naplno,“ rozplýval se u soudu třiatřicetiletý obžalovaný, který byl paradoxně nedávno odsouzen k veřejně prospěšným pracím. „Je to pro mě nová zkušenost, docela mě to začalo bavit a určitě mi to i něco dalo,“ mudroval Bihári, jenž dle svých slov v minulosti kšeftoval s auty. Pak však přišel o řidičský průkaz, z čehož si sice zase až tolik nedělal, přesto mu to jeho „podnikání“ poněkud zkomplikovalo.

Peníze nyní podle svého vyjádření získává hlavně díky hazardu. „Zrovna dneska před snídaní jsem vyhrál padesát tisíc korun,“ chlubil se Bihári a na důkaz svého tvrzení šermoval svým mobilním telefonem.

U Okresního soudu v Prostějově však byl obžalován z toho, že katalyzátor odřezal a ukradl koncem loňského února v Kojetínské ulici a také o měsíc později v Obědkovicích. Svědčila pro to celá řada důkazů. Vedle kamerových záznamů i to, že policisté jej například zastavili ve chvíli, kdy v autě převážel pilu a právě uřezaný katalyzátor. Kromě toho byl už loni za stejnou krádež odsouzen v Přerově.

Sám Biháry k celému procesu přistupoval jedním slovem blazeovaně. Na otázky soudce neodpovídal, s velkou chutí se však vždy rozpovídal o čemkoliv jiném, co se přímo netýkalo krádeží, z nichž byl obžalován. „Chtěl bych, aby byli vyslechnuti všichni svědci, co kdo řekl na mě policistům, není důležité, já také na nikoho nic neříkám,“ naznačoval Bihári, že ani z důkazů včetně svědeckých výpovědí si nic moc nedělá.

Mimo nedávného odsouzení z Přerova to pro Romana Biháriho rozhodně není jediná komplikace. Obžalovaný je také u soudů v Novém Jičíně, Praze i jinde. Prostějovský soud tak bude muset vyčkat na pravomocné rozhodnutí rozběhnutých procesů. I z tohoto důvodu nemohl padnout rozsudek a Bihári minimálně nějaký čas ještě zůstane na svobodě. Jak se to projeví na katalyzátorech u vozů na Prostějovsku či jinde, zůstává otázkou...