Před soudem se lidé zkouší hájit různým způsobem. Originální přístup zvolil Mario Duňka z Dřevnovic, kterého policisté dvakrát zastavili, kterak řídí, aniž by měl u sebe platný řidičský průkaz. Soud zkusil přesvědčit o tom, že o zákazu řízení nevěděl, protože nebyl schopný porozumět úřednímu dopisu. Tento podivuhodný pokus mu však nevyšel a soud mu trest minulé úterý 2. května patřičným způsobem navýšil.  

Osmadvacetiletý Mario Duňka bydlí v Dřevnovicích, dle svých slov se živí občasnými brigádami, při nichž si vydělá asi 2 tisíce korun měsíčně. O „řidičák“ přišel loni, poté, co se coby rizikový řidič „vybodoval“. Půlroční zákaz řízení mu začal platit loni 12. prosince, on však tento fakt nijak nerespektoval. Už o dva týdny později jej policisté zastavili v Němčicích nad Hanou. Ani po této zkušenosti Duňka svůj přístup nezměnil. Koncem měsíce se totéž opakovalo ve Víceměřicích.

Za toto vše byl odsouzen trestním příkazem, proti němuž si podal odpor. Nesouhlasil totiž s délkou zákazu řízení. Naopak tvrdil, že pro něj bude přijatelnější uhradit peněžitý trest. Za tímto účelem si ostatně najal i právníka. „O zákazu řízení jsem nevěděl, přišel papír, který jsem špatně pochopil,“ vyjádřil se elegantně oblečený Mario Duňka, který však u soudce Petra Vrtěla narazil.

Ten totiž zjistil, že jakýkoliv peněžitý trest by se v případě obžalovaného zcela minul účelem. „Je proti vám vedeno minimálně devět exekucí na částku zhruba sto sedmdesát tisíc korun. Z čeho byste chtěl peněžitý trest uhradit, obzvláště pokud vyděláte dva tisíce korun měsíčně. Obávám se, že v takovém případě by byl trest nedobytný,“ argumentoval soudce Petr Vrtěl.

Vývojem situace byl očividně zaskočen i obhájce, který následně návrh na udělení peněžitého trestu stáhl... Obhajoba se poté omezila na projevení lítosti a slib, že „už se to nebude opakovat.“

Prostějovský soud tedy Maria Duňku odsoudil k desetiměsíční podmínce, kterou na příští dva roky odložil. Kromě toho mu k platnému půlročnímu zákazu řízení přidal další dva roky. „Pokud vás policisté opět přistihnou za volantem bez řidičského průkazu, vše může skončit přeměnou trestu v nepodmíněný,“ rozloučil se s obžalovaným Vrtěl.

Rozsudek je již pravomocný.