Prostějovský region možná není tak známý jako některá jiná turisticky zajímavá místa. I tak ale má co nabídnout. Jedná se o lokality často známé jen mezi místními a vášnivými turisty. Jindy zase o místa poněkud kuriózní. V následném krátkém seznamu jsme pro vás vybrali několik takových. Uvidíte, třeba jste o nich ještě neslyšeli.

Skalky - nejvyšší bod Drahanské vrchoviny

Tam už možná někteří z vás byli. A třeba ne pouze pěšky, ale také na kolech nebo na běžkách. Aby ne, vždyť Skalky jsou se 735 metry nejvyšším bodem regionu. „Hora“ zaujme vysokým meteoradarem, lokalita toho ale nabízí mnohem více. Třeba pomník partyzánům, nebo také pěkně upravený pramen Punkvy, kde si můžete do hrníčku nabrat čistou vodu. Na své si přijdou i milovníci houbaření.

Rozkvetlé Dětkovice

Nejkratší naučná stezka v Česku? Asi v Dětkovicích. Obec na jihu Prostějovska nabízí naučnou stezku v podobě procházky sadem. Zjistíte, který strom jak kvete, prohlédnete si v oblasti nezvyklé druhy. Pokud návštěvu spojíte s cestou k nedaleké kapličce Panny Marie v Těšicích a občerstvení ve vsi, neuděláte chybu.

(nejen) Za pivem do Kovalovic

Různorodé cíle nabízí Kovalovice-Osíčany. Předně je to místní řemeslný pivovar Husar. Můžete si odtud odvézt soudek i pivo v plastu. Z místa můžete vyrazit na prohlídku trasy bývalé železnice mezi Nezamyslicemi a Morkovicemi. Nebo na nedávno zbudované poutní místo v kopcích nad obcí. Po cestě narazíte i na přírodní rezervaci Křéby. Pěknou vycházku!

Oáza ticha ve Vojtěchově

Máte rádi klid, pohodu? A místa takříkajíc na konci světa? Toho všeho a mnohem více se dočkáte ve Vojtěchově. Malá vesnička je doslova utopená v zeleni. Naleznete tam i pastviny pro koně, krásnou přírodu, stejně jako hospůdku U Posledního Mohykána, která nadšencům učaruje. Příjemná cesta odsud vede na Ludmírov. A tam se připravte i na jeskyně.

 

Tematickou stranu PROSTĚJOVSKO & KAM NA VÝLET najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vyšlo v úterý 2. května