Úvodní soutěž letošní nové sezóny už mají za sebou parašutisté Armádního sportovního oddílu Dukla Prostějov. Ve druhé polovině dubna šlo o International parachuting cup 2023 v Maďarsku, který však skýtal poněkud divočejší podmínky k zápolení na padácích.

 

„Po velice krátkém jednom tréninkovém dni jsme vyrazili k maďarskému Balatonu na International parachuting cup, který měl sloužit jako zkušební závod pro příští armádní mistrovství světa. Bylo to tam hezké a pohodové, na baru Plzeňský Prazdroj, někteří odvážlivci si pochvalovali i dvanáctku Balatón. Ale na skákání přesnosti to moc nebylo,“ popisoval hlavní trenér ASO Dukla Libor Jiroušek.

Závody připomínaly spíše boj o přežití, ve kterém se našemu družstvu v sestavě Jiří Gečnuk, Oldřich Šorf, Bonifác Hájek, Miloslav Kříž a Ondřej Žák povedlo zvítězit. Navíc Jakub Pavlíček skončil v jednotlivcích druhý, takže jsme získali zlato i stříbro. Gratulujeme nejen medailistům, ale všem přeživším,“ konstatoval Jiroušek jen s mírnou nadsázkou.

Celou zimu i dosavadní část jara se přitom prostějovští reprezentanti klasického parašutismu věnovali tradiční přípravě jak kondiční, tak později i seskokové, jakmile dovolilo počasí. K tomu přidali nějaké tréninky v aerodynamickém tunelu a chybět samozřejmě nemohlo ani zahraniční soustředění zaměřené na skupinovou akrobacii.

Do španělského Empuriabrava jezdíme pravidelně snad už od dob, kdy – slovy klasika – měly padáky kopřivové šňůry a místo popruhů řetězy. Za poslední tři roky došlo k radikální obměně naší sestavy pro skupinovou akrobacii RW. Chvíli pravděpodobně potrvá, než se dostaneme na předchozí úroveň, ale tento krok jsme udělali s ohledem na potenciální vývoj a růst armádního týmu. Je to disciplína, která nás hodně baví, přesto má nejmenší podíl na všech našich výsledcích, neboť v ní soutěžíme pouze na armádních mistrovstvích světa v celkové kombinaci družstev,“ vysvětlil Jiroušek.

Přípravný kemp na jihu Evropy měl každopádně svou obvyklou kvalitu ve výborných podmínkách. A po návratu domů se už borci Dukly chystají na blížící se start Světového poháru 2023 v přesnosti přistání, jenž otevře první závod v chorvatské Rijece (2. až 4. června). Ještě předtím přinese Večerník další podrobnosti z tábora úspěšných parašutistů Prostějova.