Skvělé zážitky opět slibuje jubilejní třicátý ročník největšího mužského turnaje v České republice, který se bude hrát v Prostějově od neděle 4. do soboty 10. června. Mezi přihlášenými jsou hráči domácí špičky a také antukoví specialisté ze zahraničí. „Oslavit letos třicet let fungování je pro nás velké zadostiučinění. Chceme k turnaji přistoupit s pokorou a udělat vše, aby se povedl. První list přihlášených hráčů je vždy velice kvalitní, letos to platí obzvlášť. Máme se na co těšit,“ míní ředitelka turnaje Petra Černošková. Vedení pořádající marketingové společnosti TK PLUS uspořádalo pro média brífink, který se konal uplynulou středu v Praze. Hlavní mediální partner PROSTĚJOVSKÝ Večerník u setkání nechyběl.

Největšího mužského turnaje konaného na území České republiky se opět zúčastní domácí špička i řada zajímavých hráčů ze zahraničí. Konkrétní jména byla odtajněna během zmíněné tiskové konference, která se uskutečnila v salónku pražského hotelu Corinthia. Nejatraktivnější zprávou je plánovaná ozdoba programu, kterou bude exhibice mezi Jakubem Menšíkem a bývalou světovou čtyřkou Tomášem Berdychem či také účast legendárního Ivana Lendla.

Co se týče samotného turnaje, pořadatelé mají příslib Jiřího Lehečky, který přijede, pokud vypadne v prvním týdnu na Roland Garros. Spolu s ním jsou přihlášení jeho kolegové z daviscupové reprezentace České republiky Tomáš Macháč, Kopřiva či Zdeněk Kolář. V kvalifikaci je pak loňský finalista Dalibor Svrčina (229. ve světovém žebříčku ATP), volnou kartu mají organizátoři připravenou pro sedmnáctiletého Jakuba Menšíka.

Nejvýše nasazeným hráčem by v Prostějově mohl být Španěl Roberto Carballes Baena, v současnosti 51. tenista světového žebříčku. V seznamu přihlášených hráčů figuruje třeba bývalý sedmý tenista žebříčku a majitel devíti trofejí z elitního okruhu Ital Fabio Fognini (130.). Z hráčů elitní stovky se na Hané představí kromě Carballese Baeny ještě Francouz Quentin Halys (71.), Argentinec Federico Coria (90.) či Alexander Ševčenko (93.). „Seznam přihlášených hráčů je vždy kvalitní. Letos se máme obzvlášť na co těšit,“ podotkla turnajová ředitelka Petra Černošková. „Počítáme s volnou kartou pro Jakuba Menšíka. Jedna je schována i pro Jiřího Lehečku. Pokud ji nevyužije, budeme rádi. Znamenalo by to, že se dostal do druhého týdne v Paříži,“ potvrdila záměr pořadatelů UniCredit Czech Open 2023.

Že je prostějovský challenger výjimečný nejen svým jubileem, dokazují i slova čelních představitelů největších partnerů podniku. „Máme velkou radost, že u takového turnaje můžeme dlouhodobě být a společně oslavíme třicáté narozeniny. Je to úžasné číslo, které si zaslouží respekt a úctu. Udržet tak dlouho akci na světové úrovni není nic snadného, v Prostějově se to daří a jsme rádi, že k tomu můžeme přispět,“ těší se do Prostějova zástupce titulárního partnera generální ředitel UniCredit Bank Czech Republic a Slovakia Jakub Dusílek.

„UniCredit Czech Open je nejtradičnější a nejsilnější mužský turnaj v České republice. Mnohokrát byl hodnocen jako nejlepší challenger na světě. Nemůžeme podporovat obrovské turnaje pro dva nebo tři české hráče, proto raději pořádáme sérii menších turnajů. V Česku jich je 35 ročně a prostějovský challenger nad nimi vyčnívá. Platí to dlouhá léta a bude to platit i v letošním roce. Turnaj je výkladní skříní celého našeho tenisu a nabídne všem fanouškům nevšední podívanou,“ je přesvědčený prezident Českého tenisového svazu a Tennis Europe Ivo Kaderka.

Challenger s dotací 118 000 eur odstartuje úvodním kolem kvalifikace v neděli 4. června. V pondělí začne hlavní soutěž dvouhry a o den později ve čtyřhře. Debloví šampioni budou známi, pokud počasí dovolí, v pátek večer. Singlové finále je na programu v sobotu, šampion získá 100 bodů do žebříčku ATP. Vstup je pro všechny diváky tradičně zdarma.

Loňský ročník vyhrál Vít Kopřiva, který ve finále porazil Dalibora Svrčinu a vybojoval do té doby svůj největší titul v kariéře. Pro všechny české hráče má prostějovský challenger velké kouzlo, což přiznal také aktuálně nejlepší Čech Jiří Lehečka. „Vyhrát tento turnaj je mým snem. Když jsem pokaždé na terase prostějovského hotelu viděl seznam vítězů, vždy jsem si přál být mezi nimi. Pokud bych tedy v Prostějově nastoupil, měl bych velkou motivaci,“ prohlásila aktuálně česká jednička a 39. hráč světového žebříčku ATP.

 

Challenger ozdobí Berdychova exhibice a návštěva Lendla

PROSTĚJOV Nadcházející ročník tenisového UniCredit Czech Open bude v mnoha ohledech výjimečný. Třicátý ročník ozdobí také exhibiční utkání, které se bude hrát před finálovým duelem v sobotu 10. června od 10.00 hodin. Na kurtu se představí bývalý čtvrtý hráč světa a dvojnásobný vítěz Davis Cupu Tomáš Berdych.

„Chtěli jsme přijít s něčím, co zvýrazní naše výročí. Tomáš bude hostem turnaje a exhibice se bude nést v duchu, že s námi v Prostějově vydržel dvacet let. Přišel do klubu v deseti, vyhrál deset extraligových titulů a nikdy jinam nepřestoupil,“ vypíchl Berdychův vztah ke klubu šéf prostějovského tenisu Miroslav Černošek.

Soupeřem bývalé dlouholeté české tenisové jedničky bude o dvacet let mladší Jakub Menšík. „Tomášovi jsme nabízeli za soupeře různé zahraniční hráče s hvězdnou minulostí, ale už v prosinci si sám vybral Kubu. Ten mezitím v dospělém tenise poskočil vzhůru a vyhrál turnaj v Praze. Pokud by Jakub postoupil do finále i v Prostějově, vybereme náhradní variantu,“ osvětlil Černošek.

Čestným hostem UniCredit Czech Open bude také jeden z nejlepších hráčů historie Ivan Lendl, který do Prostějova dorazí v průběhu čtvrtfinálových zápasů. „Ivan přiletí ve čtvrtek a bude čestným hostem turnaje. Bude u nás až do neděle“ potvrdil sportovní manažer, který s Lendlem spolupracuje již po mnoho let. „Pojedu s ním také do Ostravy, kde mu vloni odhalili desku na jeho rodném domě. V říjnu jsem měl čest zastupovat ho na převzetí státního vyznamenání, takže máme pro něj i toto ocenění,“ prozradil Miroslav Černošek s tím, že s oběma hvězdami pořadatelé plánují autogramiádu pro fanoušky.

 

 

21 unicredit letak