Odpad sice produkujeme všichni, jeho další zpracování však drtivá většina z nás odmítá. Minimálně v tom případě, pokud by k němu mělo docházet v bližší vzdálenosti od našeho bydliště. Tento postoj se naplno projevil ve stanovisku obyvatel a vedení obce Biskupic po zveřejnění záměru společnosti FCC vybudovat místo opuštěného areálu zemědělského družstva na okraji obce moderní třídírnu odpadů.

Biskupice se rozkládají v rovinaté zemědělské krajině mezi Prostějovem a Tovačovem. Žije v nich zhruba 300 obyvatel. Prakticky všechny doslova vyděsil záměr společnosti FCC vybudovat na okraji obce třídírnu odpadů.

Biskupice se rozkládají v rovinaté zemědělské krajině mezi Prostějovem a Tovačovem. Žije v nich zhruba 300 obyvatel. Prakticky všechny doslova vyděsil záměr společnosti FCC vybudovat na okraji obce třídírnu odpadů. „Samozřejmě jsme se celá vesnice proti této stavbě okamžitě postavili! Nikdo z nás by asi nebyl nadšený, když si někdo za vaší zahradou postaví třídičku odpadů s denní kapacitou čtyř set tun odpadu. Navíc s podporou prostějovských radních,“ burcuje na sociálních sítích Lenka Ž., která v celé záležitosti žádala o podpisy pod petici. Ta upozorňuje například na ochranné pásmo vodních zdrojů, zvýšenou dopravu, na kterou místní silnice nejsou stavěné, nebo vzdálenost plánovaného provozu od stávajících domů.

Vedení obce nesouhlasí

Stejně jednoznačný postoj zaujalo také vedení obce. „Se záměrem společnosti FCC nesouhlasíme. V zastupitelstvu jsme se rovněž shodli, že jakékoliv další vyjádření k celé záležitosti musí schválit minimálně pět ze sedmi našich zastupitelů,“ reagovala stručně na dotaz Večerníku Iveta Kišacová, starostka Biskupic.

„Chceme vše vysvětlovat“

Společnost FCC má v plánu občanům Biskupic vše trpělivě vysvětlovat. „Jedná se o mechanickou úpravu odpadů, kdy odpady postupně prochází procesy, jako jsou drcení, sítování, pneumatická separace, odloučení magnetických a nemagnetických kovů a optické třídění. Hlavním výstupem je tuhé alternativní palivo pro energetické využití ve fluidních kotlích tepláren nebo v cementárnách,” popsala exkluzivně pro Večerník mluvčí FCC Kristýna Jakubcová s tím, že klíčová má být dokumentace EIA o posuzování vlivu stavby na životní prostředí.

Nepochopení v Mostkovicích

Jak již Večerník informoval, obdobný projekt na zpracování odpadu řeší také v Mostkovicích. Společnost PGP Terminal zde již představila pozoruhodný záměr na vybudování recyklačního centra založeného na technologii plazmatického zplyňování, které na rozdíl od tradičních spaloven a tepláren nemá do ovzduší vypouštět žádné zplodiny. Vyrůst by mohlo stranou obce u letiště ve Stichovicích. Přestože realizace projektu je aktuálně ve fázi úvah a jeho konkrétnější obrysy zatím prakticky nikdo nezná, již na jeho prvním veřejném představení se v sále obecního úřadu setkal ze strany místních nejen s projevy ostrého nesouhlasu, ale v některých případech i očividné nechuti chápat předložené argumenty.

Prostějovsko a odpady

Prostějovská radnice se netají tím, že minimálně jeden z výše uvedených projektů by ráda využívala poté, co bude po roce 2030 zakázáno další skládkování komunálního odpadu. K němu nyní dochází například u Němčic nad Hanou. I díky těmto vizím se rozhodla vystoupit z projektu Odpady Olomouckého kraje. Hejtmanství chce situaci s odpady řešit prostřednictvím vlastní krajské firmy a třídicí linky, již staví v Olomouci-Chválkovicích. Rozhodnutí prostějovských radních spolupracovat v celé věci se soukromými firmami přitom ostře kritizuje. Společnost FCC je tradičním partnerem prostějovského magistrátu, její zaměstnanci se ve městě starají nejen o odpady, ale i o úklid a údržbu zeleně.