LEDEN

Hned první den nového roku padl neuvěřitelný rekord. Během pochodu na Kosíři rozdali všech 4500 medailí. Nedostatek sněhu zapříčinil, že vleky v Kladkách se opět nerozjely. I zbytek sezóny byl velmi slabý, středisko muselo spoléhat pouze na umělý sníh, a i s jeho množstvím byly problémy.

Olšany u Prostějova získaly dotaci přes 160 milionů korun na likvidaci staré ekologické zátěže. S pracemi se začalo v květnu. Za úspěšnou sezónou se ohlédli na zámku v Čechách pod Kosířem. V uplynulém roce ho navštívilo rekordních bezmála 50 tisíc návštěvníků. Na zámku v Plumlově to byla zhruba polovina. Nadšenec z Brna se rozhodl opravit mlýn v Hradčanech a pořádat na něm řadu kulturních a společenských akcí. Z Čelechovic do Čelechovic přes vrchol Kosíře se putovalo už po dvacáté. Na 160 výletníků čekaly ještě větší perníkové medaile. U Suchdolu lidská hyena z auta vyhodila kocoura, byl celý prolezlý červy. Zvíře se podařilo zachránit. Desítky otužilců v čele s hercem Pavlem Novým obsadily jezírka u Stínavy. Voda měla 0 stupňů Celsia a plavaly v ní ledové kry. I na Hané se dá závodit v alpském lyžování! Tradiční Kladecká lyže se po roční pauze letos vrátila a přinesla skvělé sportovní výkony. 

ÚNOR

Stavba cyklostezky kolem přehrady začala. O projektu se hovořilo již téměř deset let. Stezka pro cyklisty a in-line bruslaře měla být dle původních plánů hotova již na podzim, kvůli náročné stavbě mostu se její dokončení posunulo na jaro příštího roku. Vražedný masakr v Bedihošti se stal zřejmě nejsledovanější událostí uplynulého roku. Feťák sekáčkem na maso zaútočil na muže, jemuž se přezdívalo Colombo a u něhož bydlel v podnájmu. Muž po několika dnech v nemocnici zemřel. Pavel Šesták pocházející z Kostelce na Hané se k činu přiznal, vše sváděl na svoji bývalou přítelkyni, která mu měla sekáček podat. V obřím skleníku pod Kosířem začali s výsadbou 70 tisíc rostlin rajčat. Zeliáda ve Víceměřicích trhla rekord. Sešlo se neuvěřitelných 159 vzorků a v košíkárně místního Domova na zámku to hučelo jako v úle. Horší už to bylo v Pěnčíně. Tamní obchod zavřela špína. Konečně došlo na bourání Kožetvorby. Místo zchátralého objektu by měla vyrůst moderní prodejna potravin a byty. Rozptýlení si dopřáli v Němčicích nad Hanou, kde se operetou ohlédli za dobou, kdy v rodině vládl muž. Na Valentýna mohli zamilovaní vyrazit na Kosíř. V Kladkách uzavřeli lyžařskou sezónu, spokojení tentokrát být určitě nemohli. Oblíbené hody v Dobrochově připomněli domácí zabijačky. Zájem byl veliký, prodalo se na tři stovky jitrnic. Mamánek z Konicka udal opilou matku, která rušila jeho oslavu narozenin. Další den se však po ní sháněl, protože mu neměl kdo připravit oběd...

BŘEZEN

V Kostelci na Hané se zaradovali místní hasiči, kteří už spoustu let mají svoji techniku rozstrkanou na různých místech ve městě. Ve městě se totiž začalo s výstavbou potřebné hasičárny. Vyšlo také najevo, že v Konici plánují výstavbu Penny marketu. Radost by mohl mít první český starosta Prostějova Karel Vojáček, jeho budovy ve Stražisku totiž získávají novou krásu. Vranovice oslavily příchod jara koštem. Lidé mohli ochutnat několik vzorků pálenek, a to nejen slivovice. Děti ve společnosti svých rodičů mohly vyrazit do školy ve Vřesovicích, jejíž nedávná rekonstrukce sklidila velké uznání i obdiv. Z loveckého zámečku Ferdinandsko se ztratil historický erb. Nakonec se ho podařilo najít. Uprostřed tohoto měsíce se již i po celém regionu začalo otevřeně hovořit o problémech s koronavirem, který následně ovlivnil úplně všechno a všechny. Řidiče kamionu z Brodku u Prostějova vyhnali z hospody. Někteří se báli, že šířil naschvál nemoc covid-19. Život v obcích regionu se následně kvůli viru de facto zastavil. V Pivíně se roušky šily v obecním domě a v Plumlově vařili a rozváželi lidem obědy. V Konici roušky šily uklízečky i zaměstnankyně Moděvy. V Kostelci na Hané roznášeli roušky strážníci. Lidé ze Hvozdu vyhlíželi, zda se nákaza nedostane přes kopec, neboť v tomto období byla nejvíce postižena nedaleká Litovel. 

 

DUBEN

Aby těch katastrof nebylo málo, tak po teplé zimě přišel začátkem aprílového měsíce nečekaně mráz, který spálil květy meruněk. Jak se však později ukázalo, některé přece jen přežily. Kvůli koronaviru se začalo vše rušit, například i tradiční klání o Vesnici roku. Se vstřícným krokem přišel toho času zavřený Hotel Plumlov, v němž zdarma mohli bydlet lidé zápasící s koronavirem. Ve Ptení se již těšili na skvělé dětské divadlo i oslavy hasičů. Obojí však nakonec museli odložit. Velmi smutné byly letos i Velikonoce, mrskačů chodilo po koledě jen velmi málo. Na vesnicích se přesto podařilo udržet tradici hrkání. Hrkalo se však ze zahrádek či dvorků domů. Obrovský ohlas vzbudila pivní budka, která vyrostla u Ptení. Bohužel zanedlouho po jejím otevření byla vykradena... Přesto netrvalo dlouho a našla svoji kolegyni také v Malém Hradisku. Navzdory všem opatřením a uzavření hranic se čápi vrátili. V Nezamyslicích je dokonce sledovala kamera, která zaznamenala, jak z čapího hnízda vyrůstá řepka! Své opravdu smělé plány, které má ve Stražisku a jeho okolí, představil brněnský právník a někdejší kandidát do Senátu Petr Michek. Kolik z nich se mu jich nakonec podaří realizovat, není i s odstupem času zatím úplně jasné. K ničení přírody docházelo na Vápenici. Přírodní památku pod Kosířem ničili cyklisté. Co fungovalo dál, byly stavební práce. Dobrou zprávou bylo, že se cyklostezka kolem Hloučely v Mostkovicích začala stavět. Ve stejné obci se začalo s potřebnou opravou mostu. Kvůli objížďce začaly trápit obyvatele Ohrozimské ulice v Plumlově kamiony, což vyvrcholilo o pár měsíců později kosočtverci načmáranými přímo na silnici.

 

KVĚTEN

Pořádné pozdvižení vyvolalo prohlášení starosty Drahan Milana Marka, který na internetových stránkách obce upozorňoval na výskyt nákazy covid-19 v sousedství tohoto městyse. Za vším stály problémy v mlékárně v Otinovsi, která musela být kvůli onemocnění významného počtu zaměstnanců na nějaký čas uzavřena. Na první máj běželi nadšenci z Prostějova maraton u Macochy. K šíleně vypadající havárii došlo u Kostelce na Hané. Mladého řidiče hasiči vyprošťovali ze zcela zdemolovaného vozidla přes půl hodiny. Mladík i díky nim nakonec přežil. Od konce války uplynulo 75 let. Tentokrát v komorním duchu to připomněli nadšenci z KVH Dukla. V Kostelci na Hané při této příležitosti před radnicí odhalili opravdu krásný památník obětem druhé světové války z dílny uměleckých kovářů z místní rodiny Stawaritschů. Ve stejném městě se pustili do realizace jednoho z nejrozsáhlejších projektů za poslední roky. O revitalizaci sídliště Sport se hovořilo již dlouho. Stavební firma si měla převzít staveniště již na začátku roku. Přestože práce postupovaly pozvolna, jejich první etapa za 15 milionu korun měla být dokončena do konce roku. Právě do Kostelce povede nová cyklostezka z Lutotína, která se tam začala stavět. Velká revoluce v parkování v centru města proběhla v Konici. Zvýšil se tím počet míst ke stání v centru města, kde s tím byl řadu let zásadní problém. Neobešlo se to však bez pozdvižení. Lidé bouřlivě diskutovali zejména o chybějících parkovacích kartách stejně jako o úlevách pro zaměstnance radnice. Zároveň byla představena další studie nové podoby konického náměstí. V Mořicích odvolali starostu, když Martina Obruču vystřídal mladý student práv. Tomáš Pavelka se stal nejmladším starostou v ČR. Zajímavý zásah si připsali hasiči v Nivě, kde odchytávali vzácného papouška. Pod plumlovským zámkem v Podhradském rybníku se utopil čtyřiatřicetiletý muž. Zásadní roli v této tragédii sehrál alkohol. Místní rodák nedlouho předtím, než si šel zaplavat, popíjel s dvojicí místních bezdomovců. Povedení kumpáni dle svědků vůbec nezaznamenali jeho zmizení. Prostějovský soud odsoudil starostu Bílovic-Lutotína, dle jeho rozhodnutí mohl předejít smrti mladé ženy, k níž došlo během narozeninové oslavy v prostorách žudru, jenž obec pronajímala. Pláž U Vrbiček u plumlovské přehrady prodělala největší úpravy za posledních 30 let.  Přibylo oplocení a podařilo se i opravit záchody. Kácení májek opět vrátilo život do obcí. V Nezamyslicích si právo na kácení vybojovala místní veterinářka. Naopak tragický konec měla dopravní nehoda, k níž na konci měsíce došlo u Protivanova. Devatenáctiletý řidič na sFoto: 2020_50_prehled _pamatnik_mls

Nejkrásnější památník obětem druhé světové války u příležitosti 75. výročí nejkrvavějšího konfliktu lidských dějin odhalili v Kostelci na Hané. Na snímku stojí jeho tvůrci, a sice umělečtí kováři Milan a Ivo Stawaritschovi společně se svým otcem Alfredem.

 

ČERVEN

S dvouměsíčním zpožděním se konala první větší akce na zámku v Čechách pod Kosířem. Víkend otevřených zahrad do parku přitáhl davy. Začalo se s bouráním mostu v Mostkovicích, který byl již delší čas pro kamiony uzavřen, jezdilo se po něm jen v jednom směru. Úplná uzavírka měla za následek zmatky bezohledných řidičů, kteří i přes zákaz vjezdu objížděli po málo frekventovaných ulicích a ohrožovali místní děti. V Čuníně někdo ukradl deset papoušků, jejichž hodnotu kriminalisté odhadli na stovky tisíc korun. Vedení Stražiska řešilo katastrofální stav ubytovny, kvůli jejímu stavu hrozilo šíření nemocí. Problémem je dlouhodobý nezájem majitele. Do rybníka na zámku v Čechách pod Kosířem spadl 120 let starý dub. Dle místního kastelána se nejednalo o žádné překvapení, o potřebné revitalizaci obou vodních nádrží se hovoří již dlouho. Ani letos se na ni však nedostalo. Guláš se dá připravit na tisíc a jeden způsobů. Ochutnat některý z celkem jedenácti odnoží mohli lidé, kteří zavítali na podařený Gulášvar, jenž se konal ve Víceměřicích. Lidé hazardovali na nově budované cyklostezce kolem přehrady. Na kolech jezdili po nedokončené stavbě, i proto byla stezka zablokována zátarasy. Přesto tam došlo k úrazu, na pláži U Lázničků cyklista srazil dítě jdoucí do vody. Oslavy města Konice pustošil déšť, problém byl i se skladbou programu. Místní se bojí, že Čunín zaplaví cikáni. Za vším stál obchodník s chudobou, který přitáhl desítky problémových Romů do nedalekých Přemyslovic. Soužití s novými sousedy se alespoň zpočátku jevilo jako celkem bezproblémové. Výrobce Němčického pečiva zavřela hygiena, vedení muselo nařídit deratizaci a kompletní úklid. Po roce a půl zprůjezdnili silnici v Laškově. Při otevírání zaznělo, že silnice na Konicku jsou nyní nejhorší v kraji a snad se dočkají oprav.  

Foto: 2020_50_prehled _strom_mls

Největší škodu setrvalé deště napáchaly v zámeckém parku v Čechách pod Kosířem. V důsledku eroze do rybníka spadl 120 let starý dub.

 

ČERVENEC

Trabant zvítězil i o letošních prázdninách! Nesmrtelné vozy se opět sjely do kempu Žralok. Bakelitové „drahokamy“ nemohl zastavit ani koronavirus. Nadšenci si po roce opět dali dostaveníčko na největším středoevropském srazu všech Trabantů, Wartburgů, Barkasů a dalších vozítek vyrobených v koncernu IFA. Čistá přehrada na začátku prázdnin vyhlížela lepší časy. Vzhledem k útlumu zahraničního turistického ruchu pro ni mohlo letošní léto znamenat návrat zlaté éry. K tomu však ovšem nedošlo, svoji roli v tom sehrálo zejména chladnější počasí. Průtrž mračen v Želči zanechala spoušť. Místo hlavní silnice se obcí vinula řeka, která s sebou přinesla bahno i nemalé problémy pro obyvatele. Na hříchy mladých doplatili klienti Domova pro seniory v Brodku u Prostějova. Vedení městyse jim vzalo lavičku, na níž se po setmění scházela místní omladina. Nakonec putovala lavička zpátky. Zdětínský triatlon dal pořádně zabrat, nicméně většina z účastníků ho vzala zejména jako přípravu na výbornou grilovačku. „Dzbelské Lipno“ hrozilo protržením, vodní nádrž prošla kompletní rekonstrukcí za 5,2 milionu korun. Přehlídka historických řemesel na plumlovském zámku se kvůli počasí musela skrýt do podzemí. Bouřlivou diskusi rozpoutal v Plumlově nový návrh územního plánu, který počítá s výrazným navýšením stavebních parcel. Proti tomuto záměru byla sepsána petice, kterou nakonec podepsaly zhruba dvě stovky místních. Svatojakubská pouť v Kostelci na Hané potěšila všechny příchozí: staré, mladé, velké, malé, věřící i ateisty. Po začátku jara, kdy panovalo totální sucho, začalo více pršet a na přírodě to bylo hned znát. Projevilo se to například v jezírkách u Čehovic, která byla dlouho naprosto vyschlá, a přestože vznikla relativně nedávno, připomínala spíše poušť.

SRPEN

Hned první den druhého prázdninového měsíce zemřel ve věku nedožitých 70 let Jiří Kastner z Kostelce na Hané. Místní patriot, bavič, živel a nadšený sportovec byl v Kostelci známý jako majitel Sběrných surovin, následně i coby provozovatel galerie Zelený domeček a neúnavný organizátor řady akcí. Jen o dva dny později pak ve svých 87 letech zesnula legendární dětská lékařka Alena Strnadová, která rovněž spojila svůj život s Kostelcem na Hané. V létě samozřejmě bývá horko, ještě horší však je, když se k tomu přidá velký požár. Právě ten v polovině prázdnin zburcoval všechny hasiče v okolí Hrdibořic. V nevelké obci hořely hned dva rodinné domy, příčinou požáru byly zřejmě solární panely. Hasiči se tedy pořádně zapotili. Ne nadarmo se říká, že jejich historii píše obětavost. Nejinak je tomu i v případě dobrovolných hasičů z Konice, kteří v sobotu 1. srpna oslavili již 145. výročí svého založení. Při této příležitosti zavzpomínali i na chvíle, kdy se jejich historie na šest let zastavila. O pár dní později oslavili 140. výročí jejich kolegové ze Smržic. Na druhém pólu stojí mnozí z nás, kteří zjistili, že velmi dobře lze bohatnout i na základě lenosti a chudoby druhých. O prázdninách se toto téma řešilo v Brodku u Konice, kam se nedávno nastěhovali noví cikánští obyvatelé. Šermířský víkend na zámku v Plumlově se koupal ve slunci, návštěvnost ovšem negativně ovlivnilo tropické počasí. To naopak táhlo k vodě. Mezi lidmi se začalo mluvit o tom, že Povodí Moravy má plánovat opětovné vypouštění přehrady v souvislosti s plánovanými opravami, které by se měly týkat přepadu hráze. Státní podnik tyto informace potvrdil s tím, že k vypouštění má dojít až v příštím roce a zaberou půldruhého roku. Trpělivost s cyklisty, kteří neustále jezdili po stavbě stezky kolem nádrže, však došla stavební firmě již v létě. Na hranici pláže U Lázničků ji tak přehradila neprostupným plotem. Jak to v létě vypadalo na hanáckých polích, si mohli připomenout v Pivíně, kam během Dožaté na pole vyrazili v krojích a se žebřiňákem. Předposlední víkend v srpnu i letos uctil asi největší akci v regionu vůbec, kterou se stal Pohádkový les pořádaný Spolkem Plumlovských nadšenců. Na něj tentokrát zavítalo zhruba sedm stovek dětí. Na konci prázdnin se v plumlovském kempu Žralok konal Plumlovský kotlík. Soutěž ve vaření gulášů nezastavil ani déšť.

ZÁŘÍ

Začátkem září se zdál být svět ještě v pořádku, a tak mohl aktivní Klub českých turistů ze Smržic uspořádat Šlapkovandr, na němž se sešlo celkem 991 účastníků. Lidé tak mohli alespoň částečně kompenzovat nedozírné škody, které na jejich zdraví napáchala jarní vlna koronaviru. V drtivé většině to tehdy nebylo kvůli tomu, že by se nakazili, ale že se kvůli zavřeným sportovištím a zrušeným akcím nemohli hýbat tak, jak byli zvyklí. I díky pohybu pak mohli být silnější pro zvládnutí druhé vlny, která již čekala za dveřmi. Ještě než vypukla naplno, tak se podařilo zorganizovat také oblíbené Vítání školního roku v Jednově. V teplém a prosluněném odpoledni si všichni přítomní užili bohatého a pestrého programu. Jednou z posledních větších akcí pak bylo vojenské Dobývání Plumlova, na němž se sešlo 180 aktérů v historických uniformách. V závěrečné scéně ze druhé světové války pak po hlasování lidu překvapivě zvítězila německá armáda. Celá sezóna na tamním zámku se pak nečekaně a předčasně uzavřela Sokolnickými slavnostmi. Nevšední případ se odehrál v Němčicích nad Hanou. Majitel rodinného domu byl vzteky bez sebe, když mu nad zahradou začal kroužit dron, který vyplašil jeho chovaná zvířata a jedno z nich dokonce usmrtil. Muž se okamžitě začal mstít, fyzicky napadl pilota dronu a stroj i s příslušenstvím naházel do blízkého rybníka. Z pěkného úspěchu se mohla těšit Kateřina Trundová z knihovny v Protivanově, která získala druhé místo v soutěži Nejlepší venkovský knihovník Olomouckého kraje. Dobrou zprávou bylo také to, že voda v plumlovské přehradě se během celé sezóny nezkazila natolik, aby hygienici koupání v ní zcela zakázali. A dokonce nedospěla ani do stavu, kdy by ho nedoporučovali. Hodně žhavé téma skládky na okraji města se řešilo v Němčicích nad Hanou. Vše začalo tím, že tamní zastupitelstvo schválilo její rozšíření. Proti tomu se však mezi občany zvedla vlna nevole a vznikla petice, kterou podepsalo velké množství místních. Ta požadovala, aby v souvislosti s rozšířením skládky bylo vypsáno referendum. K tomu ovšem nakonec nedošlo, společnost provozující skládku od svého záměru sama odstoupila. Zajímavou kauzu řešili také v Plumlově, kde se na silnici v Ohrozimské ulici objevily dva obrovské rudé kosočtverce s nápisem TIR PL. Piktogramy byly určeny polským kamioňákům, kteří společně s ostatními řidiči projížděli po jindy nepříliš frekventované silnici. Za vším stála hned dvojnásobná uzavírka. Smůla provází i obchod v Lešanech. Jeho provoz byl zachován i díky snaze zdejšího vedení obce, jemuž se podařilo sehnat jednoho vietnamského obchodníka. Ovšem po návštěvě Státní zemědělské a potravinářské inspekce byl krám opět uzavřen. K nepochopitelnému a násilnému činu došlo v Čelechovicích na Hané. Cikáni z nechvalně proslulého domu ve Studenci již řadu měsíců chodí po okolí a žebrají o vodu. Když jim ji jeden z místních odmítl dát, tak mu rozmlátili auto...

ŘÍJEN

Začátek měsíce přinesl nečekané překvapení. Dlouhá léta se zdálo, že havarijní stav cesty kolem plumlovské přehrady pod hotelem Zlechov není schopen kdokoliv řešit. Oblíbená stezka hojně využívaná cyklisty i místními obyvateli k častým procházkám se dočkala alespoň částečné opravy. Na své si v Plumlově přišli i chodci, kteří se dočkali nového mostu pro pěší. Ten se stal součástí chodníku propojující město se svou místní částí Soběsuky. Podzim byl vždy čas honů a nejinak tomu bylo i letos. Čtyři orli skalní, pět káňat Harrisových a dva jestřábi. To byli hlavní hrdinové unikátního lovu s dravými ptáky, který se konal v okolí Hradčan-Kobeřic. Hodně horká kauza se řešila v Konici. Sestra místostarosty měla coby zaměstnankyně městské společnosti dva měsíce dostávat plat 30 tisíc korun, a to za poloviční úvazek 20 hodin týdně. Následně odešla na Úřad práce ČR, kde pobírala tomu odpovídající podporu. Věc měl prošetřit nezávislý auditor, který dle starosty města žádné pochybení neobjevil. Starosta stejného města pak stál za opětovným oživením projektu cyklostezky Romže, která by mohla propojit Konici s Kostelcem na Hané a fakticky tedy i s Prostějovem. V této souvislosti byla podepsána smlouva mezi všemi dotčenými obcemi a soukromými majiteli, kteří se zavázali k tomu, že se budou podílet na výstavbě. Kromě toho všeho ještě Konici v rámci natáčení pořadu Vychytávky Ládi Hrušky navštívil známý televizní moderátor, který řádil v Muzeu řemesel v místním zámku, kde obhlížel rekordní sbírku sekyrek. I letos se konal oblíbený výlov v nedalekém Tovačově. Tentokrát se však akce musela obejít bez drtivé většiny stánků, čímž návštěvnost akce razantně klesla. I tak si mnozí procházku u rybníka spojenou s nákupem čerstvých ryb nenechali ujít. Zajímavostí nepochybně bylo i to, že do nabídky realitních kanceláří se dostala plumlovská rodinná vila posledního předsedy představenstva zkrachovalého OP Prostějov Milivoje Žáka. Stalo se tak kvůli rozvodu manželského páru. Mnohem příjemnější zážitky přineslo setkání dobrovolníků, kteří v přírodní památce Vápenice nacházející se u Slatinek na samém úpatí Velkého Kosíře sázeli navzdory dešti i těžké koronavirové době nové stromy. Výročí vzniku republiky bylo ve skutečně komorním pojetí připomenuto mimo jiné u pomníku T. G. Masaryka v Konici.

 

LISTOPAD

Na startu předposledního měsíce roku čísla nakažených koronavirem stále stoupala, a tak se druhá vlna protiepidemických opatření rozjela na plné obrátky. Jednu ze skutečně hrstky akcí v těchto dnech představoval výlov Podhradského rybníka, na nějž však tentokrát nebyla veřejnost zvána. I tak ho provázela smůla, neboť se kvůli velkému množství srážek rybník nepodařilo vypustit tak, aby z něj rybáři mohli ryby vylovit. Ve stejném období došlo k tragédii poblíž Olšan u Prostějova. Třiapadesátiletý Rakušan nepřežil pád svého malého letadla. Problémy s bezohlednými řidiči řešili zase po celý podzim v Mostkovicích. Navzdory zákazovým značkám si tam z tiché ulice udělali obchvat, po němž objížděli hlavní komunikaci, na níž se stavěl nový most. Situace se nezlepšila ani po několika urgencích na policii. Vše vyřešilo až otevření silnice, k němuž došlo v polovině prosince. K nešťastné nehodě došlo mezi Suchdolem a Ptenským Dvorkem, kde teprve sedmadvacetiletý řidič pod vlivem extáze zdemoloval luxusní BMW a zranil přitom svého o rok mladšího spolujezdce. S velkými problémy se zajištěním lékařské péče se potýkají v Konici. Nejprve vyšlo najevo, že tam ke konci roku skončí zubařka Svatava Dvořáková, náhradu za ni se nepodařilo najít. Dalším problémem se stal nečekaný konec praktické lékařky pro dospělé Anny Eyerové, která se už začátkem prosince rozhodla skončit z osobních důvodů. Velké množství lidí nejen z Konicka přispělo na transparentní účet, který zřídili hasiči z nedalekého SDH Ludéřov. Učinili tak po nečekané smrti svého obětavého kolegy a táty od rodiny Martina Černého (46), jenž byl členem sboru dlouhých 25 let. Ukázalo se, že bývalý nevěstinec a penzion Oáza stojící nedaleko pláže U Lázničků u plumlovské přehrady je na prodej. Původní cena byla 12 milionů korun. Kupec se však nenašel, a tak majitel podnikající v oboru IT připustil, že o ceně je možné jednat. Konice zveřejnila výsledky velkého průzkumu, v němž se sešlo 170 dotazníků. Nejčastěji se v nich objevovaly požadavky na opravu silnic, chodníků a veřejných prostranství. Lidé rovněž hodnotili služby a zařízení ve městě. Jeden ze čtenářů upozornil na dlouhodobě špatný stav malých vodních nádrží nacházejících se na říčce Romži poblíž Kostelce na Hané. V okolí cyklostezky propojující Němčice, Vrchoslavice a Mořice se objevily vtipné kočky. Lidé je během vycházky mohli hledat a posílat jejich počet organizátorům ze SVČ Orion. Netrvalo však ani den a dvě z koček včetně informační cedule poničil vandal! Chrám všech řemeslníků z kamene a železa. I tak by se dalo charakterizovat Muzeum kočárů v Čechách pod Kosířem, které bylo v pátek 27. listopadu zkolaudováno. Kdy bude opět otevřeno veřejnosti, nebylo kvůli epidemii známo. Naopak Fit stezka kombinující běh a posilování ve volné přírodě se v okolí Hluchova začala teprve stavět. Dokončena by měla být příští rok na jaře.

PROSINEC

Ve čtvrtek třetího konečně dorazila zima a bílou krásou pocukrovala celý region. První sníh nám však bohužel dlouho nevydržel, už následující den z něj na většině míst nic nezbylo. Pozornost místních vzbudily fekální vozy, které odsávaly zapáchající vodu v lesíku pod bioplynovou stanicí ve Smržicích. Celou záležitostí by se měla zabývat Inspekce životního prostředí. Jeden z občanů Plumlova zachránil dům svému sousedovi, když se sám pustil do hašení jeho hořící udírny. U Protivanova odpálili leteckou pumu pocházející ze druhé světové války. Vše zvládli pyrotechnici poté, co bombu našel náhodný kolemjdoucí. Nový most v Mostkovicích, který vyrostl na místě starého, se podařilo po mnohaměsíční uzavírce zprovoznit v pondělí 14. prosince. Jedněmi z mála akcí v regionu se staly vánoční prohlídky, které se konaly na zámcích v Čechách pod Kosířem a v Plumlově. Zatímco pod Kosířem se lidé mohli pouze projít unikátní zahradou a nakouknout do vyzdobených interiérů, plumlovský zámek nechal návštěvníky nahlédnout i do interiérů. Prohlídky se však tentokrát musely obejít bez oblíbených scének, v nichž pravidelně vystupují místní nadšenci. Nepoučitelní řidiči vjíždí na část opravované silnice vedoucí z Prostějova přes Čechůvky do Přerova. Nejenže nadále ignorují zákaz vjezdu, navíc hrozí, že na komunikaci poničí asfalt. I v závěru roku se potvrdil smutný trend, že obchody mizí ze stále více vesnic, a to navzdory krajským dotacím či všemožné podpoře ze strany jednotlivých obcí. Plumlov ve spolupráci s prostějovským odborem dopravy znemožnil průjezd pro kamiony po Ohrozimské ulici. V Konici mají lidé k dispozici nový automat na parkování, kde je možné platit i kartami. U vánočního stromu v Němčicích nad Hanou se objevil krásný nový betlém, který vytvořili skutečně šikovní řezbáři ze SŠ řezbářské Tovačov. Lidé mohli podpořit pejsky z útulku Voříšek nákupem povedeného nástěnného či stolního kalendáře.