Cyklistická sezóna je v plném proudu. Město Prostějov vybudovalo mnoho nových stezek, které slouží nejen pro cyklisty, ale i pro chodce. V Prostějově můžete narazit na několik typů stezek, na kterých platí jiná pravidla, způsoby chůze nebo jízdy:

 

1. Stezky určené chodcům. (C 7a Stezka pro chodce)

stezky-ilustrační.png

Přikazuje chodcům užít v daném směru takto označeného pruhu nebo stezky. Ostatním účastníkům provozu na pozemních komunikacích je jejich užívání zakázáno, pokud není stanoveno jinak. Chodcem se rozumí i osoba, která tlačí nebo táhne sáňky, dětský kočárek, vozík pro invalidy nebo ruční vozík o celkové šířce nepřevyšující 600 mm, pohybující se na lyžích nebo kolečkových bruslích anebo pomocí ručního nebo motorového vozíku pro invalidy, vedoucí jízdní kolo, psa apod. Stezku pro chodce smí užít i osoba pohybující se na osobním přepravníku.

Stezky určené cyklistům (C 8a Stezka pro cyklisty)

stezka-cyklisté.png

Přikazuje cyklistům užít v daném směru takto označeného pruhu nebo stezky. Pruhu nebo stezky smí užít i osoba vedoucí jízdní kolo, osoba pohybující se na kolečkových bruslích nebo obdobném sportovním vybavení a osoba pohybující se na osobním přepravníku. Ostatním účastníkům provozu na pozemních komunikacích, než pro které je tento pruh nebo stezka určena, je jejich užívání zakázáno, pokud není stanoveno jinak.

Stezky pro chodce a cyklisty dělené. (C 10a Stezka pro chodce a cyklisty - dělená)

stezka-oddělené.png

Přikazuje chodcům a cyklistům užít v daném směru části vyznačené pro chodce nebo cyklisty a označuje jejich situování. Stezku pro chodce a cyklisty smí užít také osoba jedoucí na osobním přepravníku. Ostatním účastníkům provozu na pozemních komunikacích je jejich užívání zakázáno, pokud není stanoveno jinak. Chodci a cyklisté smějí sousedního pruhu užít jen při obcházení nebo objíždění překážky nebo vzájemném vyhýbání.

Stezky pro chodce a cyklisty společné. (C 9a Stezka pro chodce a cyklisty - společná)

stezka-smíšené.jpg

Přikazuje chodcům a cyklistům užít v daném směru takto označeného společného pruhu nebo stezky. Stezku pro chodce a cyklisty smí užít také osoba jedoucí na osobním přepravníku. Ostatním účastníkům provozu na pozemních komunikací je její užívání zakázáno, pokud není stanoveno jinak. Chodci a cyklisté se nesmějí navzájem ohrozit.

PAMATUJTE, ŽE SPOLEČNÁ STEZKA JE OPRAVDU SPOLEČNÁ 

Vzhledem k tomu, že se na společné stezce s poměrně úzkým prostorem mohou setkat jezdci na kole, bruslaři, běžci, maminky s kočárky nebo pejskaři, Odbor dopravy informuje o základních pravidlech chůze i jízdy. 

Jaká základní pravidla platí: 

1. Kdo má tedy na společné stezce přednost?

Zákon č. 361/2000 Sb., Zákon o provozu na pozemních komunikacích (zákon o silničním provozu)
v § 53 odst. 4 uvádí „ je-li zřízena stezka pro chodce a cyklisty označená dopravní značkou - stezka  pro chodce a cyklisty (společná), nesmí chodec ohrozit cyklistu jedoucího po stezce“.

Stejně v § 57 odst. 5 téhož zákona se uvádí „je-li zřízena stezka pro chodce a cyklisty označená dopravní značkou - stezka pro chodce a cyklisty (společná), nesmí cyklista ohrozit chodce jdoucí po stezce“.

Z uvedeného vyplývá, že na společné stezce pro chodce a cyklisty nesmí jezdec na kole ohrozit chodce a stejně tak chodec nesmí ohrozit cyklistu.

2. Držte se vždy okraje stezky

Na povrchu společné stezky nemusí být ani dělící čáry ani směrové pruhy. Mohlo by se tedy zdát,
že vlastně není tak úplně jasné, kdo se má kde pohybovat.

Pravidla však říkají, že cyklista by se měl držet u pravého kraje stezky ve směru své jízdy – do středu
či levé části by měl vjíždět pouze při objíždění překážky nebo jiného účastníka provozu. Podobně
by se i chodci měli vždy držet u jednoho kraje stezky. Je výhodnější držet se kraje levého. Nejen protože se jedná o komunikaci a chodci by se měli tedy pohybovat vlevo, ale zejména aby byla zajištěna dobrá vzájemná viditelnost protijedoucích cyklistů s chodci. 

3. Nejdůležitější je OHLEDUPLNOST

Cyklisté by si neměli splést stezku se závodní dráhou a počítat s možností pohybu dětí, psů ale i jiných osob na sportovním zařízení (koloběžky, in-line brusle apod.), kteří mohou stezku také používat.

Pěší i jezdci na kole by neměli vytvářet větší skupiny účastníků, kteří by se pohybovali vedle sebe, zabírali tak celou šíři stezky a blokovali pohyb ostatních nebo aby například nenechali volně pobíhat psy například na flexi vodítku a podobně.

Zpracoval: Odbor dopravy Magistrátu města Prostějova, zdroje: cistoustopu.cz, cs.wikipedia.org