Tři případy krádeží katalyzátorů ze zaparkovaných aut šetří za poslední dny prostějovští policisté. Zloději je ukradli z vozidel zaparkovaných v Západní a Moravské ulici.

„V Moravské ulici máme nahlášeny dva případy krádeží katalyzátorů z vozidel a v ulici Západní 1 případ. Jednalo se osobní vozidla značek VW, Opel a Toyota. U dvou vozidel byla škoda předběžně vyčíslena na 5 000 korun, u třetího nebyla prozatím stanovena,“ sdělila Večerníku tisková mluvčí Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje Miluše Zajícová s tím, že policisté věc šetří jako přestupky proti majetku.

Zloději se trvale zaměřují zejména na vozidla značky Opel, VW Golf a Škoda Felicia i Octavia. Ke krádeži přitom podle policistů potřebují velmi krátký čas. „Vyhlédnou si požadovaný typ auta, který je vybaven katalyzátorem, dostanou se k němu pravděpodobně vleže bez jakéhokoli zvedání vozidla a pomocí řetězu na potrubí nebo akumulátorové úhlové brusky čili flexa vykrájí katalyzátor z výfukového systému. Zdánlivě hlučný proces trvá nanejvýš desítky sekund,“ prozradil Večerníku zdroj, který je dobře obeznámen s automobilovým prostředím.

Katalyzátory nebo celé filtry pevných částic jsou lukrativním zbožím na internetu. Důkazem jsou četné firmy a také jednotlivci vykupující tyto automobilové díly. Výkup ani prodej katalyzátorů sám o sobě samozřejmě není trestný, naopak jde například o přirozený způsob, jak může majitel rozprodat své auto na náhradní díly. „Problémem je fakt, že výkupci katalyzátorů většinou neověřují jejich původ. Ukradený katalyzátor je v zásadě upotřebitelný dvěma způsoby, a to buď je výhodně použit jako funkční náhradní díl jiného vozu, nebo jej povedený výkupčí či přímo pachatel odcizení rozebere na prvočinitele a se získanou platinou, paladiem či rhodiem se