Každým rokem se druhý květnový víkend připomíná Světový den pro Fair Trade, který se věnuje spravedlivému obchodu a Městská knihovna Prostějov si férovou snídani nenechala ujít už po jedenácté. Tentokrát se museli organizátoři i zájemci spokojit s prostorami knihovny, protože v důsledku nočního deště nebylo možné piknik uspořádat na tradičním místě, tedy parčíku před knihovnou. I tak si ale zájemci o snídani nenechali tuto událost ujít a mohli se těšit na řadu dobrot, které byly připravené i které sami donesli.

 

Oproti letům minulým tentokráte nepřálo organizátorům počasí natolik, aby bylo možné uspořádat piknik na čerstvém vzduchu vně knihovny. „Sednout si do trávy v parku, to má své kouzlo, ale určitě to nemá jen negativa, že jsme se museli přesunout do knihovny. Regionální oddělení knihovny a studovna se tak na dopoledne proměnily na mini kavárnu a věřím, že si to všichni návštěvníci i tak užili,“ prozradila organizátorka akce Tereza Drmolová.

A skutečně tomu tak bylo. Návštěvníci přicházeli už s úderem desáté hodiny a scházeli se až do pravého poledne. Nakonec se jich v knihovně vystřídalo více než padesát a v prostorách knihovny našli vše, co hledali. Návštěvníci tak mohli ochutnat například domácí buchty z lokálních surovin, fairtrade čokoládu, ovesnou kaši či chlebíčky se žervé a medvědím česnekem z nedaleké farmy. Knihovnice pro návštěvníky stejně jako obvykle připravily fairtradové kakao a citronádu. Většina ze zájemců pak donesla i své snídaňové menu na ochutnávku. Vedle jídla si návštěvníci prostory knihovny prostudovali informační letáky o spravedlivém obchodu a zahráli si deskové hry.

„Akci hodnotíme velmi kladně. Věřím, že se návštěvníci dozvěděli zase něco navíc o lidech, u nichž vznikají různé potraviny, na následné výrobě si zakládají. Ukázali, že jim to není lhostejné. Jsme rádi, že jsme se tak i letos mohli připojit k více než šesti tisícům piknikujících po celé České republice, a věřím, že se tu brzy sejdeme opět minimálně ve stejném počtu,“ doplnila Drmolová.