Do skončeného ročníku I.A třídy se pořádky notně změnily oproti letům předešlým. Zaprvé se podařilo postoupit hned trojici regionálních zástupců a mohli se tak těšit na vyšší soutěž, ale tím změnám nebyl konec. Další přišly v rozdělení do jednotlivých skupin, kde „béčko“ opustily všechny tři celky z Prostějovska a Určice, Plumlov i Protivanov nově bojovaly ve skupině „A“. Ve druhé skupině zůstal osamocen jediný zástupce, jímž byly Kralice po sestupu z nejvyšší krajské soutěže.

Nejlépe tento přesun chutnal jednoznačně Určicím. Ty začaly svou práci na obnovení silné fotbalové značky už v ročníku minulém a tentokrát tomu nasadily korunu. Po podzimu se svěřenci kouče Gottwalda drželi společně s Postřelmovem v boji o postup a nastalá jarní pohádka se jen tak nevidí. Mužstvo neztratilo jediný bod, a i přes jistotu postupu tři kola před koncem nevypustilo ani poslední dva duely. Nikdo tak nemohl pochybovat o tom, že by jeho postup mezi krajskou smetánku nebyl zasloužený.

Druhá dvojice „A“ skupiny už na tom byla podstatně hůř. Nevedlo se ani Plumlovu, ani Protivanovu, jak by si před startem sezóny celky představovaly, a ještě před posledním kolem neměly jistotu záchrany. U prvně jmenovaného se jednalo o nedostatečný počet hráčů, ale i potíže s tím, že scházely opory pokročilejšího věku z důvodu zranění. U druhého celku byla situace podobná, protože se nemohl spolehnout na některé z opor po dlouhodobých úrazech.

Pozitivem pro oba se ale nakonec stal fakt, že se jim I.A třída podařila zachránit. Do dalších let ale rozhodně nechtějí opakovat scénář, kdy se tak stalo doslova za pět minut dvanáct. Aby tomu tak nebylo, potřebují oba kluby rozšířit své kádry, a to jak po stránce kvalitativní, tak kvantitativní.

Odlišný příběh pak psaly ve druhé skupině osamocené Kralice. Ty po pádu z krajského přeboru zažily nefalšovaný exodus a v sestavě nezůstalo prakticky nic. Žádná osa a počet hráčů sotva na malou kopanou. Už malým zázrakem tak bylo, že se funkcionářům povedlo sestavit jedenáctku bojovníků a postupem času se z toho nejhoršího společným úsilím dostali. Ač to dlouho vypadalo na urputný boj o záchranu, tak díky dobrým výsledkům proti papírově silnějším protivníkům si mohli užít i celkem poklidnou plavbu posledními koly.

Do nové sezóny se už budou chtít zase odpíchnout k lepším zítřkům, které se zdály v nedohlednu. K tomu bude třeba najít další hráče a postupně zkvalitňovat aktuální sestavu. A kdo ví, třeba z toho bude do budoucna zase nějaký úspěch.

 

Další díl seriálu FOTBAL EXTRA je věnován ohlednutí za vystoupením regionálních zástupců v krajském přeboru, vše potřebné najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vyšlo v pondělí 17. července