Bezmála čtyři tisíce rostlin vysází zahradníci Výstaviště Flora Olomouc při další obnově ornamentálních záhonů v centrální části Rudolfovy aleje ve Smetanových sadech. Po jarní výsadbě tulipánů se zde objeví letničky doplněné o kobercové a solitérní trvalky. Vše podle projektu krajinářské architekty Ing. Karin Dienstbierové.

Letos se tým zahradnického oddělení Výstaviště Flora Olomouc mohl do výsadby ornamentů pustit o něco později než minulý rok. Důvodem byl fakt, že jedna z potřebných rostlin uvedená v projektu nebyla dlouhý čas v potřebném množství u žádného z dodavatelů k sehnání.

Dohromady bude dva velké záhony u restaurace Fontána u vodotrysku v centrální části Rudolfovy aleje zdobit 3 984 kusů rostlin. Půjde například o nestařec, begónie, aksamitník či právě hvozdík. Samotné rozměřování a příprava záhonů začala ve čtvrtek 13. července, hotovo bude – v návaznosti na počasí – příští týden.

Ornamentální záhony ve středu hlavní 700 metrů dlouhé Rudolfovy aleje obnovilo současné vedení Výstaviště Flora Olomouc vloni v létě.

Zbytek záhonů v aleji zůstává v moderním stylu neformálních trvalkových záhonů. Jak již bylo dříve uvedeno, návrat ornamentů na celou alej není možný. Jejich založení a především údržba jsou při současných ekonomických a klimatických podmínkách několikanásobně dražší než u stávajících celoročně kvetoucích a vůči suchu odolných záhonů.

Výhodou štěrkových trvalkových záhonů je navíc skutečnost, že je na nich během téměř celého roku vždy alespoň část rostlin v květu.

„Návštěvníci parků si tak procházku alejí vždy užijí. Štěrkové záhony totiž pokaždé díky vhodně a profesionálně zvolenému konceptu vypadají jinak, lidé zde vždy mohou obdivovat jiné právě kvetoucí rostliny,“ uvedla již dříve Eva Fuglíčková, ředitelka Výstaviště Flora Olomouc.