Letní kuchyně vyžaduje odlehčení, a většinou si o něj samo řekne naše tělo. S velkou chutí si pak dáváme zeleninová jídla, polévky, i studené pokrmy. Například čerstvě upečený chléb plus pomazánka z trhaného vepřového masa je nedělní oběd nad obědy. Zralé ovoce je další možností, jak si užít letní jídelníček. I když nemusíte sladké každý den, rozhodně si nenechte ujít třešňové clafoutis, meruňkový nákyp nebo božské jahodové knedlíky.

I to, že v létě vybočíte ze zaběhnutých zvyklostí, patří k příjemným změnám, kterými si možná navodíte nový režim i po zbývající část roku. Třeba přijdete na chuť zelenině a umenšíte spotřebu masa.

 

Rychlá, sytá polévka

Čočkovou polévkou doplníte tekutiny a lehce se nasytíte. Říkám lehce, protože není nijak extrémně vydatná. Červená čočka je velice rychlá na přípravu. Vaří se jen 10–15 minut. Ve výsledku uvaříte sice hrnec krémové polévky, ale pouze ze zeleniny a postrádající uzeninu. K létu pasuje moc pěkně, vyzkoušejte.

Lehce pikantní maso

Kuřecí maso v marinádě si vezme tolik chutí, kolik unese. Pozor však, udržujte ho v chladu a při nákupu masných produktů si dejte pozor na čerstvost. Domácí marinádu si připravíte za chviličku a druhý den se už budete věnovat rychlé úpravě. Je to přesně to správné jídlo určené k zahradnímu hodování. Přidejte salát a malou přílohu v podobě opečených tortil a máte hotovo.

Vydatný salát s hráškem a houbami

Rýžový salát patří k létu znamenitě. Obohatit ho můžete čerstvými produkty z lesa i ze zahrádky. Pokaždé sklidí úspěch a přitom je to takové to jídlo, které dokážete připravit ze zásob, v tomto případě z mrazeného hrášku a koupených žampionů.

Sladký oběd plný meruněk

Nadýchaný ovocný nákyp je skutečnou pohádkou. Dejte si trochu práce s našleháním bílkového sněhu a dáte mi za pravdu. Tajemství načechraného nákypu spočívá v jednoduchém úkonu. Zapékací misku položte do trouby na plech s vodou. Pára, která vzniká při pečení, rýži nadlehčí a neslepí. Meruňky postupně nahrazujte sezónním ovocem, až se projíte až ke švestkám.