Dušan Dvořák na jaře už nezaseje. Konopný guru z Ospělova byl zhruba před rokem odsouzen ke třem letům vězení za nelegální pěstování konopí ve velkém. Tomu se přitom beztrestně věnoval dlouhých deset let. Následně mu soud přidal stejnou dobu, a to za další z celé řady jeho sklizní. Jako poslední mu k tomu nedávno přibylo dalších osm měsíců. Tentokrát to bylo za nevybíravé vyhrožování zejména prostějovským soudcům, ale i dalším členům justice. „Mám vás nechat umlátit palicí?“ psal mimo mnoha jiného Dušan Dvořák, kterého s plnou vahou dohnaly všechny STÍNY jeho MINULOSTI.

Dušan Dvořák byl řadu let ve svých příjmech oficiálně odkázaný na invalidní důchod. Ve skutečnosti se živil prodejem konopí a produktů z něj. Stejně jako podobní velkopěstitelé tak činil v rozporu se zákonem, nicméně na rozdíl od jiných se mu dlouho dařilo trestu unikat. U soudu se obvykle hájil tím, že konopí pěstuje výhradně k léčebným účelům. To však bylo v přímém rozporu s naměřeným množstvím psychotropní látky THC v rostlinách.

Přestože konopí a produkty z něj jsou již řadu let volně k mání v každé lékárně, samotný Dvořák se netajil tím, že on sám platné zákony ČR respektovat nehodlá a že by mu naopak policie a soudy měly zajistit jeho právo na volné pěstování a obchodování s marihuanou za podmínek, které si on sám stanoví. Na rozdíl od jiných dostal od soudů celou řadu šancí, jak se vězení vyhnout, on je však opakovaně odmítl a dál na své farmě v Ospělově sázel někdy i stovky rostlin.

Konopný Jan Hus

Za svoji tvrdošíjnost si zejména u četných fanoušků této psychotropní látky vysloužil cejch mučedníka bojujícího proti prohnilému systému a trpícího pro svoji pravdu. Na jeho stranu se přikláněli často i lidé, kteří o jeho případu neměli dostatek informací, přičemž jejich hlavním argumentem bylo, že stát si neumí patřičně poradit s mnohem horšími zločiny, než je právě pěstování konopí. 

Ohlásil smrt státního zástupce

S rolí konopného vizionáře se samotný Dvořák sžil do té míry, že založil vlastní konopnou církev a sám sebe pasoval do role jejího velekněze. Jako „vyvolený“ pak ostře vystupoval proti všem, kteří s ním nesdíleli stejné názory. Po řadu let opakovaně vyhrožoval zejména prostějovským soudcům, ovšem rozhodně nejen jim. Na svých internetových stránkách například oznámil sto dní do smrti nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. V minulosti rovněž vyhrožoval poslankyním Dagmar Navrátilové a Karolíně Peake, jimž posílal výhružné zprávy. „Jak byste ráda umřela? Taky jako ti, co zabíjíte svou lhostejností? Nebo vás mám nechat umlátit palicí? Mně už je všechno jedno a klidně vás zabiju, když vy za zabíjení berete peníze,“ napsal tehdy v SMS zprávách oběma ženám.

Mírný trest

Původní obžaloba požadovala za vyhrožování dva samostatné tresty, a to na 42 až 48 měsíců a na 10 až 15 měsíců nepodmíněně. Dušan Dvořák nakonec od soudu odcházel s jediným osmiměsíčním trestem.

Celková doba, kterou by měl strávit ve vězení, se tím ovšem prodloužila na 6 let a 8 měsíců. V případě dobrého chování si po polovině této doby může zažádat o podmíněné propuštění.