Kritických hlasů zaznělo za poslední dekádu v rámci regionální kopané více než dost. Většina z nich byla i zcela oprávněná. Nemá totiž cenu si něco nalhávat, především s mládeží se hodně zaspalo. Ale není všechno tak černé, jak by se na první pohled mohlo zdát. Stačí se podívat na soutěže mužů, kde nastal boom, u řady celků totiž došlo k vzestupu.

Ze spárů I.A třídy se podařilo dostat Konici i Čechovicím, které se ambicí dlouhodobě netajily. Kostelec se dočkal i s trochou štěstí, ale v následném ročníku předvedl další skvělou jízdu. Vidět po delší odmlce klub z Prostějovska zase v divizi je něco skvělého a akutně potřebného pro celý okres. Kostelec zatím i v přípravě ukazuje, že by ani v divizi nemusel být do počtu. Věříme, že klidný střed tabulky si dokáže uhrát.

V letošním roce se ale postup nevydařil jen Kostelci. Určice ukázaly, že se s nimi musí zase počítat a chtějí se vrátit na výsluní mezi to nejlepší, co místní kopaná nabízí. Po jízdě v I.A třídě by to měly bez větších potíží zvládnout i v náročnějším přeboru. Adeptem na postup za Kostelcem jsou pro nás Čechovice. Mužstvo je dlouhodobě pohromadě, pravidelně se daří také doplňovat do kvality a momentálně k tomu má jednoznačně nejblíže ze všech celků v regionu. Lipová si dlouhodobě drží určitý standard a bude otázkou, jak nahradí odchody mladíků z eskáčka, kteří šli o dům dál. V Konici to po konci ročníku nevypadalo zrovna růžově, deprese střídal optimismus. Kádr se ale podařilo doplnit, tak snad to podle toho bude také vypadat a zůstane u druhé varianty.

Z celkového hlediska je to ale oproti ročníkům předešlým zase posun směrem vzhůru, což je pro fotbal skvělé. Snad nezůstane jen u toho a bude se i nadále ukazovat, že i vzdálenější soupeři budou mít dostatečný respekt z příjezdu do regionu. Ke stoupající tendenci jsou ale zapotřebí také fanoušci. Ti dokáží navodit tu správnou atmosféru a hnát své oblíbence za co nejlepším výkonem. Tak je v tom teď nezklamte. Jednou z toho mohou těžit i další generace.