Nepříznivé počasí výrazně narušuje průběh úvodních dnů ITF World Junior Tennis Finals 2023, tedy letošního mistrovství světa tenisových družstev do 14 let v Prostějově. Opakovaný déšť nepříjemně pozdržel zápasový program prvních dnů šampionátu a dokonce hrozí, že dojde i k částečné změně celého herního systému.

„K jedné úpravě sáhlo ředitelství WJTF po týmovém mítinku hned od začátku turnaje: místo rozhodujících třetích setů za stavu 1:1 na sady se v základních skupinách hraje vždy supertiebreak do deseti bodů,“ prozradil manažer pořádající marketingové agentury TK PLUS Tomáš Cibulec.

Další zvažovaná změna však může být ještě zásadnější. „Pokud se do středečního večera nestihnou dokončit všechna utkání základních skupin, zruší se jedno kolo play off. Místo něj by se ve čtvrtek dohrávaly zbývající skupinové zápasy, odpadlo by čtvrtfinále i duely o 9. až 16. místo. Vyřazovací boje by pak odstartovaly od pátku střetnutími semifinále, o 5. až 8., 9. až 12. a 13. až 16. pozici,“ upřesnil Cibulec.

Až do středy večer ovšem platí, že se prostějovští organizátoři snaží zvládnout vše podle původního plánu. Ačkoliv matka Příroda jim tentokrát moc nepřeje. „Naštěstí druhá polovina týdne má být podle předpovědí počasí mnohem příznivější, takže další průběh mistrovství už snad proběhne bez dešťových problémů,“ připojil Cibulec optimističtěji.

Navzdory nezvykle vydatným přívalům vody z nebe stihli mladí tenisté České republiky jako jedni z mála dokončit zkraje třetího dne MS U14 oba své duely - a navíc oba vítězně! Nejprve přemohli Jižní Koreu po vyrovnanějších bitvách 3:0, poté doslova smetli Pákistán 3:0. A o prvenství v grupě C se poperou s favorizovanou Brazílií.

„Kluci zatím odvádějí kvalitní výkony, skvěle se dokázali vyrovnat se soupeři i s náročnými podmínkami,“ pochválil své svěřence kapitán Jiří Kulich. Trio Tomáš Krejčí, Jakub Kusý a Filip Ladman ztratilo proti houževnatým Korejcům jediný set, papírově slabší Pákistánci jim dokonce sebrali pouze několik gamů. Taková byla dominance rozjetých borců ČR!

Ani české mládežnické tenistky přitom nijak nestrádají, naopak vstoupily do prestižní mezinárodní akce také výborně. Coby nenasazené totiž porazily turnajové čtyřky z USA 2:1! Rozhodnuto bylo již po dvouhrách, když Lucie Slaměníková vyklepla Nancy Lee 6:2, 6:4 a Sára Oliveriusová zdolala Kristinu Penickovou 6:4, 7:6.

Závěrečný debl pak sice Jana Kovačková s Lucií Slaměníkovou ztratily proti dvojici Nancy Lee, Annika Penickova 1:6, 3:6, nicméně celkový triumf jim to vzít nemohlo. „Holky v singlech předvedly velice dobrý antukový tenis a silné soupeřky díky tomu herně převýšily. Parádní vstup do turnaje,“ radovala se kapitánka ČR Petra Cetkovská před druhým mačem skupiny C s Velkou Británií, jenž nedlouho po zahájení přerušilo nové pršení.